Tudomány

Elsőre matt – Lékó a legfiatalabb nagymester (1994)

Szeged, január 30. – Minden idők legfiatalabb nemzetközi sakk nagymestere lett a vajdasági származású Lékó Péter.

A nemzetközi nagymester címet a nemzetközi sakkszervezet, a FIDE adományozza abban az esetben, ha a versenyző meghatározott jelentős versenyeken és tornákon kiemelkedő eredményeket ér el, vagy meghatározott Élő-pontszámmal bír és teljesíti a normát. Aki elnyeri a nagymesteri címet, élete végéig megtarthatja. Rövidítése: GM (great master).

A jelenlegi szabályzat szerint a (férfi) nagymesteri cím eléréséhez a következő versenyeredmények egyikét kell teljesíteni: világbajnokság 16-os mezőnyébe jutás, női világbajnokság megnyerése, U-20 (ifjúsági) világbajnokság vagy Európa-bajnokság megnyerése, olimpián vagy Európa-bajnokságon 2600 fölötti eredmény teljesítése. Az Élő-pontszámok és a normák egy meghatározott szabály szerint biztosíthatják a nemzetközi nagymesteri cím megszerzését.

Viktor Korcsnoj veresége és dühe Lékó győzelme után:

Nos, 1994. január 30-án ez sikerült Lékó Péternek, hiszen az ifi sakk világbajnokságot megnyerte a 16 évesek mezőnyében. Ő minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett: 14 évesen, 4 hónaposan és 22 naposan. (1995-ben 15 évesen harmadik lett a dortmundi szupertornán.)

Lékó Péter azóta a világ élmezőnyébe tartozik, legutóbb a 2010-es sakkolimpián bizonyított a magyar válogatott tagjaként (a mieink a 4. helyen végeztek).

A szabadkai születésű sakkozó 1998-ban, 2002-ben és 2008-ban megnyerte a dortmundi szupertornát (ez az egyik legerősebb), 2003-ban a linaresi viadalt, 2005-ben a Wijk aan Zee-i szuperversenyt, 2006-ban a moszkvai Mihail Tal emlékversenyt.

2001-ben legyőzte Michael Adamst az úgynevezett Fischer Random Sakkban, ezzel ebben a műfajban világbajnokká avatták.

Lékó Péter a Fábry Showban:

A 2002-es dortmundi győzelmével jogot szerzett arra, hogy kihívja az aktuális világbajnokot, az orosz Vladimir Kramnyikot. 2004-ben meg is rendezték kettejük párharcát, és Lékó Péter hihetetlenül közel került ahhoz, hogy az első magyar sakk világbajnok legyen. Az utolsó, 14. parti előtt egy ponttal vezetett, de elbukta a meccset, így a döntetlennel (a szabályok szerint) az orosz maradt a világbajnok.

2005 óta minden évben rapid meccset vív Miskolcon egy neves ellenféllel szemben, a Nemzeti Színházban. Az eddigi ellenfelek: Michael Adams – 2005 (4-4), Anatolij Karpov – 2006 (4,5-3,5), Vladimir Kramnyik – 2007 (3,5-4,5), Magnus Carlsen – 2008 (3-5), Viswanathan Anand – 2009 (3-5), Borisz Gelfand – 2010 (3,5-4,5).

Anand elleni rapidmeccs Miskolcon, 2009-ben (összefoglaló, angolul):

Jelenleg a FIDE ranglistán 2717 Élő-pontja van, amivel a nemzetközi ranglistán a 28., míg a hazai ranglistán a 2. helyen áll (Polgár Judit mögött).

2010-ben Rapport Richárd megdöntötte a nagymesteri csúcsát: a fiatal sakkozó 13 évesen, 11 hónaposan és 6 naposan lett magyar nagymester.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetés tulajdonosa, Szeged díszpolgára. Imádja a focit, szokott is játszani, ha teheti. Felesége az örmény Szófia Petroszjan, egykori szekundánsának (gyakorlópartnerének) lánya.

AJÁNLOTT LINKEK:

Lékó Péter hivatalos oldala (lekochess.com)
Lékó nagy mérkőzései (chessgames.com)
Lékó Péter életpályája (wikipedia)
A sakk nagymesteri cím (wikipedia)
“Egy időre visszavonulok” (index.hu)

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.