Tudomány

Elment a legviccesebb csendőr – Louis de Funés halála (1983)

Nantes, január 27. – Ezen a napon hunyt el az egyik legismertebb és legsikeresebb francia komikus, sokunk kedvence, Louis de Funés.

Több mint százharminc filmben szerepelt a mimikájával, grimaszaival, gesztusaival lebilincselő élményt nyújtó filmszínész. Annak ellenére, hogy szinte kizárólag vidám szerepekben, vígjátékokban láthattuk, mindig vágyakozott a komoly szerepekre, és élete második felében(1980-ban) teljesült álma, eljátszhatta Moliere A fösvény című drámájának főszerepét.

Eredeti neve Louis Germain David de Funès de Galarza volt, és spanyol nemesi család leszármazottjaként született 1914. július 31-én. Nem úgy indult pályafutása, hogy sikertörténet lesz a vége: kiváló volt a zenei érzéke, a rajzot is szerette, végül bárzongorista lett.

A Horgász a pácban című film volt első igazi sikere, ezt is felülmúlta azonban az 1964-ben indult csendőrsorozat, melynek első epizódjának A Saint Tropez-i csendőr volt a címe. „A francia komédia új csillagának” nevezte a film után Funést Fernandel, a másik nagy nevettető.
Ludovic (Lütyő) felügyelő, majd a Fantomas-sorozatban Juve felügyelő a televíziónézők kedvencévé vált esetlenségével.

Egy legendás jelenet a St. Tropez-i csendőrök mindennapjairól:

1965-ben forgatták Az ügyefogyott című filmet, melyben partnere André Bourvil volt. A párost a Time Magazin Stan és Panhoz hasonlította. Az 1967-es Az Egy kis kiruccanás című film a francia mozik legnagyobb kasszasikere volt egészen 1998-ig, akkor a Titanic megelőzte. Bourvil legjobb barátja lett, halála megrendítette, de talpra állt, és nagyot alakította a Jákob rabbi kalandjaiban és az Oscar című filmben is.

Louis de Funés 1975-ben szívinfarktust kapott, ezért egy időre abbahagyta a színházi munkáit, no meg a filmezést is. A Szárnyát vagy a combját forgatásakor egy orvos is a forgatócsoport tagja volt, hogy vigyázzanak egészségére.

Louis de Funes, mint a Führer, az Oscarban:

Utolsó filmjét, a Csendőr és a csendőrlányokat 1982-ben forgatta. 1983. január 27-én szívrohamban hunyt el.

Ami a magánéletét illeti. Kétszer nősült, második felesége Guy de Maupassant unokahúga volt. Első feleségétől egy, a másodiktól két fia született. Olivier Pierre könyvet írt róla.

A Fantomas visszatér című epizódban:

Akikkel a legtöbbször dolgozott együtt: Jean Girault (12 filmben), Claude Gensac (10 filmben), Michel Galabru (9 filmben), Guy Grosso (8 filmben), Jean Lefebvre (7 filmben), Michel Modo (7 filmben).

Kitüntetései:

A Francia Becsületrend lovagja – 1973
Tiszteletbeli César-díj – 1980 és posztumusz 1993

Egy neves kertész virágot nevezett el róla (élete utolsó éveiben felesége kastélyában szenvedélyesen foglalkozott a kerti munkákkal.)

AJÁNLOTT LINKEK:

Minden, ami Funés (louisdefunes.lap.hu)
de Funés filmjei (filmkatalogus.hu)
A fia, Patrick által létrehozott oldal (defunes.fr)
Legendás jelenet a csendőr filmekből (youtube.com)
Louis de Funés élete (wikipedia)
A francia komikus élete (muvesz-vilag.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik