Tudomány

Orrszarvúrománc meglepetésekkel

Párosodott a Csehországból Kenyába költöztetett egyik északi szélesszájú orrszarvúpár.

Négy orrszarvút: Sunit, Fatut, Sudant és Najint 2009-ben egy cseh állatkertből költöztették a kenyai Ol Pejeta vadrezervátumba. Közülük a két fiatalabb orrszarvú, Suni és Fatu nemrég párosodott – közölte a hírt a rezervátum szóvivője.

Az egyelőre még kérdéses, hogy a két vastagbőrű románca meghozza-e a vágyott eredményt.

Sudan, az idősebb orrszarvú bika egyelőre csak testvéri érzelmeket táplál élettársa, Najin iránt, de már párosodott egy déli szélesszájú orrszarvúval, és háreme egy másik tagjára is szemet vetett. A rezervátumban remélik, előbb vagy utóbb Sudan és Najin is egymásra találnak.

Az északi szélesszájú orrszarvúkat a kihalás fenyegeti: a Kenyába költöztetett négy állaton kívül csupán négy ilyen orrszarvú él egy egyesült államokbeli állatkertben, utóbbiak azonban már túl idősek az utódnemzéshez.

A visszavadasítás a kutatók számára szinte az utolsó esély volt arra, hogy az eddig párosodás szempontjából kevésbé aktív állatokat természetes környezetben utódnemzésre ösztönözzék.

Az orrszarvúakat szigorúan védik a vadorzóktól, kerítéssel körbevont területüket éjjel-nappal őrzik. Az állatok szarvába helyezett jeladó segítségével a vadőrök folyamatosan informálódhatnak a vastagbőrűek tartózkodási helyéről.

A déli szélesszájú orrszarvúk lehetőségei lényegesen jobbak északi rokonaiknál. Bár a fajt a 19. században kihaltnak tartották, számuk mára tizenegyezerre nőtt, többségük Afrika déli részén él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik