Tudomány

Újra beszél egy néma nő

Amerikában sikeres gégebeültetést hajtottak végre egy 52 éves asszonyon.
Kapcsolódó cikkek

“Ez egyszerűen csodálatos. Még mindig sokkos állapotban vagyok.” – kommentálta a rajta végrehajtott műtétet reszelős hangon egy sajtótájékoztatón Brenda Charett Jensen, aki tavaly elnémult volna örökre, ha nem segítenek rajta a Kaliforniai Davis Orvosi Központ sebészei.

A nyakába beültetett donor gége behelyezése igen ritka és bonyolult eljárás. A nagy teljesítményű mikroszkóppal végzett második műtét is 18 óráig tartott. A donor gége idegeit, kisebb varratokkal illesztettek be a páciens nyakában található idegekbe, mint egy emberi hajszál. Ez eddig a világon az első eset, hogy egy ennyire precíz gégeműtétet hajtottak végre.

A pácienset cukorbetegség miatt kialakult veseelégtelenséggel szállították 1998-ban kórházba. Akkor altatás közben többször kitépték torkából a lélegeztető csövet, így a gégéje maradandó károsodást szenvedett. Az asszony ezek után a torkán át egyáltalán nem kapott levegőt, illatokat sem érzett, mivel a légcsöve teljesen elzáródott.

A transzplantáció előtt egy robothangú kézi készülékkel beszélt, tíz éven át szinte teljes némaságban élt. A műtétet közel két év tervezés előzte meg. A kaliforniai orvosok svéd kutatókkal működtek együtt a sikeres gégetranszplantáció érdekében.

Jensen asszony első mondata új rekedt hangján: a “Jó reggelt” köszönés volt.

Azóta az asszony nem tudja meddig működik még új gégéje, a beültetésnél ugyanis donorgégét alkalmaztak és nem a saját őssejtjeiből felépített szervet.

AJÁNLOTT LINKEK:

Angolul a légcsőműtétről (Sky News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik