Tudomány

Most még nem a szoknya alól bújt ki – Benny Hill születésnapja (1924)

Southampton, január 21. – Ezen a napon született az angol humor egyik legendás alakja, a komikus Benny Hill.

Annak ellenére, hogy színházban és tévéfilmekben is dolgozott, természetes, hogy Alfred Hawthorn Hillt – merthogy ez volt eredeti neve -, a Benny Hill Show főszereplőjeként ismerjük.

Mielőtt a kamerák elé állt, dolgozott eladóként, tejesemberként, majd rendezőasszisztensként színházban. Először a rádióban vált közkedveltté, habár már 1949-ben bemutatkozott a televízióban (a Music Hall című műsorban), de a BBC „csak” 1955-ben adott neki először önálló műsoridőt.

1965-ben az Év Emberének jelölte a BBC, a műsorában először alkalmazták azt a trükköt, amelynek segítségével egy szereplő két „példányban” van jelen a képernyőn. Ő az első televíziós szereplő, aki sztárrá vált Nagy-Britanniában és a 70-es években az egyetlen brit, aki ezt megismételte a tengeren túl is.

Hogyan ismerkedik Benny Hill egy nővel – New Yorkban?

1969-ben került a Thames Television csatornához (íme, a csatorna szignálja), itt lett világhíres a Benny Hill Show-val. Legalább 109 országban vetítették, Magyarországon Gálvölgyi János szinkronizálta.

A feljegyzések szerint Amerikában népszerűbb volt, mint Angliában, rajongója volt többek között az 1992-ben a betegágyánál is megjelenő Michael Jackson, Burt Reynolds, Michael Caine, Mickey Rooney.

A jeleneteiben legtöbbször a nők becserkészésére szorítkozott a téma, de ezt mindig mesterien megkomponált performanszok útján tolmácsolta. A filmkockák legtöbbször felgyorsítva jelentek meg a képernyőn.

A Charlie angyalai kifigurázása:

1971-ben énekesként ért el nagy sikert, mert négy hétig vezette a slágerlistát Ernie – The fastest milkman in the west című karácsonyi dalával – itt feltehetően önéletrajzi utalásokkal is találkozhattak a britek.

1989-ben beszüntették a műsorát. Egy ideig női egyenjogúságért küzdő szervezetek kifogásolták azt, hogy a műsoraiban lenézi a női nemet. Mások politikai egyoldalúsággal vádolták, és sokaknak az sem tetszett, hogy más nemzeteket gúnyolt (itt például a németeket). Az is igaz ugyanakkor, hogy ekkor tűnt fel Mr. Bean alakjában Rowan Atkinson, és helyet kellett szorítani neki.

Egy csöves mindennapjai:

1992. április 19-én halt meg, magányosan. Halála napján kapott egy levelet, amelyben új szerződést kínáltak neki. Sosem nősült meg, önmaga vásárolt, nyilvános rendezvényeken ugyanakkor nem jelent meg.

Érdekesség, hogy azon gazdagok közé tartozott (idővel), akik nem költötték el a pénzüket: halálakor befizetetlen csekkeket találták, és házat sem vett 10 millió fontos vagyonából, helyette Teddingtonban bérelt egy lakást. Az utazás volt egyetlen szenvedélye, Marseille-ben járt sokat például.

1991-ben egy speciális műfaji fesztiválon Svájcban (Vevey-ben) megkapta a Charlie Chaplin-díjat. A show 1971-ben kapott BAFTA-díjat a szórakoztató kategóriában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Benny Hill élete (screenolnie.org.uk)
A show története (screenonline.org.uk)
Benny Hill életpályája (wikipedia.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik