Tudomány

Elárverezték Hitler titkos fotóit

Csaknem tízmillió forintnyi összegért talált gazdára az ismeretlen, Adolf Hitlerről készített fotógyűjtemény.

A nácik második világháború előtti felemelkedését dokumentáló hatszáz fotót és nyolcszáz negatívot tartalmazó kollekció 30 ezer fontért – 9,6 millió forintért – cserélt gazdát a northamptonshire-i Towcester város aukciós házában – közölte Jonathan Humbert, az árverés szervezője szerdán.

Humbert meglepőnek nevezte a képek iránti, különösen Németországból tapasztalt nagy érdeklődést.

A Hitler fotográfusa, Heinrich Hoffmann által készített képek többnyire a Führert, Benito Mussolini olasz diktátort és Paul von Hindenburg birodalmi elnököt ábrázolják.

Hitler látható többek között az 1936-os müncheni olimpiai játékokon, náci üdvözlésre lendülő karral egy nürnbergi rendezvényen és SS-tisztek kiképzőközpontjában.

A képek eddigi tulajdonosa azt állítja, hogy egy “német úriember ajándékaként” került hozzá a gyűjtemény. Miután harminc éven át a szekrényben tartotta, most értékesíteni akarta a felvételeket.

“Ő MUTATTA BE EVA BRAUNT IS”

Hoffmann, a fotós 1920-ban csatlakozott a nemzetiszocialista párthoz.

Miután Hitler a fotósának választotta, a férfi a náci propagandagépezet fontos részévé és a Führer kegyeltjévé vált. Képei bélyegeken, képeslapokon, plakátokon és albumokban is láthatóak voltak.

A fotós mutatta be Hitlernek asszisztensét, Eva Braunt is, aki később a náci vezető élettársa lett. Hoffmann a második világháború idején hatalmas vagyonra tett szert.

Az amerikai haderők 1945-ben letartóztatták, gyűjteményének nagy részét lefoglalták, elvették csaknem teljes vagyonát. Négy év munkatábor után 1950-ben szabadult, majd 1957-ben meghalt..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik