Tudomány

Popeye legelső megjelenése (1929)

Egyesült Államok, január 17. – Ezen a napon szerepelteti először a karaktert népszerű képregény-sorozatában E. C. Segar.

Popeye, a tengerész karaktere nem csupán a képregényekből ismert, hanem animációs filmek és televíziós produkciók szereplőjeként is. Elzie Crisler Segar alkotta meg, aki a King Features nevű napilapnál dolgozott karikaturistaként.

1929. január 17-én szerepelt először a lap hasábjain, később már szalagcím lett az életéből. Segar egyébként akkor már tíz éve készítette Thimble Theatre (magyarul talán Gyűszű Színháznak nevezhető) című sorozatát. A 30-as években ez volt a King Features legnépszerűbb rovata, és 1938, Segar halála után is többen készítették Popeye történeteit.

A Paramount Pictures 1933-ban mozgásra késztette a karaktert, hiszen elkészítette a Popeye, a tengerész című rajzfilm első darabjait. Később számos hirdetés főszereplője lett a spenótot imádó figura, sőt, 1980-ban film is készült életéből, őt Robin Williams alakította (Robert Altman rendezésében).

Egy népszerű epizód:

A karakter

Popeye egy középkorú tengerész, aránytalanul izmos alkarral és két tetoválással, melyek egy horgonyt ábrázolnak. Haja ritkul, és mindig magával hordja sípját, amit olykor meg is fúj.
Legtöbbször úgy ábrázolják, hogy csak a bal szeme látszik (a másikat a viharos tengeri élete során veszítette el). Popeye hivatalos weboldala szerint főhősünk 34 éves, és Kaliforniában, Santa Monicában született.

Kedvese (egyes források szerint felesége) a történetekben Olive Oyl, és örökbe fogadott egy gyermeket is, Sweet Pea-t.

Popeye bizonyos helyzetekben beszédhibás, de a spenótot imádja (1932-től), attól lesz emberfeletti ereje.

Egy egyórás Popeye-összeállítás:

Az első, 1929. január 17-i megjelenéskor egyébként még csak egy nagyon pici szerepe volt a képregényben. Castor Oyl-t, Olive bátyját vitte el egy hajóval egy távoli szigetre (Dice-ra) egy kaszinóba. A visszaúton többször is rálőnek Popeye-re, de túléli a „merényletet”.

A figurája eltűnt a hasábokról, de az olvasói levelek hatására Segar visszaírta, pontosabban visszarajzolta őt jól megérdemelt helyére.

AJÁNLOTT LINKEK:

Minden, ami Popeye (wikipedia.org)
Popeye hivatalos weboldala (popeye.com)
A King Features weboldala (kingfeatures.com)
Popeye rajongói oldal (everwonder.com)
Egy másik rajongói oldal (popeyethesailor.com)
Egy Popeye rajongói klub (home.earthlink.net)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik