Tudomány

Génjeinket roncsolja a cigaretta

A genetikai károsodások nem évek múltán lépnek fel, hanem adott esetben már az első cigaretta elszívása után.

Amerikai tudósoknak kutatásukban most először sikerült a policiklusos aromás szénhidrogének – rövidítve PAH – hatását végigkövetniük. Ez a szennyező anyag a dohányfüst mellett megtalálható a széntüzelésű gyárakban és a faszénen sült ételekben is.

A tizenkét önkéntes dohányos részvételével zajló vizsgálat szerint a dohányzás után csupán 15-30 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy a PAH a vérben olyan anyaggá alakuljon, amely genetikai változásokat, így rákot idézhet elő.

Stephen S. Hecht, a Minnesotai Egyetem munkatársa és kollégái szerint a cigarettában lévő PAH a tüdődaganattal és 18 további rákfajtával hozható összefüggésbe.

Hecht elmondta, a kutatás egyedülálló, mivel csak a cigarettafüst belégzésének hatását vizsgálja, egyéb károsító tényezők, például a légszennyezettség vagy a szegényes étrend figyelembe vétele nélkül.

NEM SEGÍT A LESZOKÁS

A kutatók figyelmeztetnek arra: téved, aki azt hiszi, hogy majd “időben” abbahagyja a dohányzást. A genetikai károsodások nem évek múltán lépnek fel, hanem adott esetben már az első cigaretta elszívása után.

Tüdőrákban világszerte háromezren halnak meg naponta, a halálozások 90 százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az eredeti tanulmány kivonata – angolul (Research in Chemical Toxicology)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik