Tudomány

Lincoln rémálmai online

Egy amerikai levéltári blog vizsgálja az Abraham Lincoln álmairól készült leírásokat.
Kapcsolódó cikkek

Az Abraham Lincoln Elnöki Könyvtár és Múzeum különleges vállalkozásba kezdett, egy blogbejegyzésben tette közzé az Amerikai Egyesült Államok 16. elnökének rémálmait, történelmi és pszichológiai módszerek segítségével ki is elemezve azokat. A tanulmány fő kérdése, vajon a álmok igaz vagy hamis visszaemlékezéseken alapulhatnak-e?

Egy legenda szerint Abraham Lincolnt nagyon érdekelték saját álmai, s megálmodta halálát is. Egyik szorongásokkal teli álmában saját holttestét látta a Fehér Házban. Saját maga ugyan alig írt álmairól, de nagy álmodó volt, és sokaknak elmesélte “éjszakai utazásait”. A kutatók a családtagok – gyermekei, felesége -, barátok, munkatársak utólagos leírásaira hagyatkozhatnak az elnök titkainak felfederítésében.

ABRAHAM LINCOLN

1860-tól 1865-ben történt meggyilkolásáig az Egyesült Államok 16. elnöke. Sikeresen kivezette országát a polgárháborúból és eltörölte a rabszolgaságot. Megválasztása előtt ügyvédként dolgozott.

Elnöksége idejére esett a 13. alkotmánymódosítás és az 1863-as emancipációs kiáltvány. Hat nappal azután, hogy a déliek tábornoka, Robert Edward Lee letette a fegyvert, Lincoln lett az első elnök, akivel merénylet végzett.

AJÁNLOTT LINKEK:

Abraham Lincoln álmai – angolul (PresidentLincoln.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik