Tudomány

Nagy tavat kavart fel a földrengés

Tudósok vizsgálják az Argentínában fekvő Nahuel-Huapi-tó vízét, amely megváltozott a Chilét a napokban megrázó erős földrengés után.

A tó vízében tisztább áramlatok jelentek meg, vélhetően a földrengés miatt. A Nahuel-Huapi partján fekszik az Argentína legszebb téli üdülőparadicsomaként ismert Bariloche.

Hasonló jelenségre lettek figyelmesek egy másik argentin tónál a tavaly februári chilei földrengés után is – mutatott rá Gustavo Villarosa vulkanológus, aki szerint a jelenség “értékes” lehet a tudományág számára.

A Nahuel-Huapi medrének egyes részei kevésbé stabilak a talaj képződése miatt, a különböző korszakok üledékei másként rakódtak le. Egy közeli földrengés – mint ahogy az most is történt – megzavarhatja a vizek rendszerét. A tó – Patagónia egyik legnagyobb tava – az Andok lábánál, Buenos Airestől 1600 kilométerre délre fekszik, nem messze a chilei határtól.

Chilét vasárnap a Richter-skála szerinti 6,9 erősségű földrengés rázta meg. Tavaly februárban is erős földrengést jeleztek a dél-amerikai országban, akkor a Nahuel-Huapitól mintegy 400 kilométerre északra fekvő Huechulafquen-tó vize változott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik