Tudomány

Habzó gyufafej

Nem ismernénk fel elsőre, mit látunk, ha egy nagyon lassan égő gyufát nagyító alatt néznénk.
Kapcsolódó cikkek

Az UltraSlo.com lenyűgöző videót készített egy olyan mindennapi jelenségről, mint egy égő gyufafej. A videón a hő terjedését, a kémiai anyagok tajtékzó égését, és szúróláng kialakulását figyelhetjük meg. Extrém közelről és kétezer kocka per másodpercre lassítva a felvételen valami olyasmit láthatunk, amit eddig így még soha.


Mit történt a gyufával?

A modern biztonsági gyufa fejét oxidálószer – kálium-dikromát, ólom-dioxid, mangán-dioxid, antimon-szulfid, színezék, üvegpor és kötőanyag alkotja. Az utánizzás megelőzéséül a gyufaszálat különböző anyagokkal kezelik – vízüveg, nátrium- vagy ammónium-foszfát stb. -, majd parafinnal vonják be. Ezeknek az anyagoknak az égése tűnik a videón habzásnak.

A gyufafej az előkészített dörzsfelületen gyullad meg, amelyet vörösfoszfor, barnakő, őrölt üveg és kötőanyag elegyítésével állítanak elő.

A gyufa fejét a gyújtófelülethez dörzsölve a skatulya oldalán lévő vörösfoszfor gőzzé alakul, s ez gyújtja be az oxidálószert tartalmazó gyufafejet. Ezt a gőzt fedezhetjük fel a videó elején, mely “emészteni kezdi” a gyufa tetejét.

Az égés átterjed a puhafa gyújtószálra, és a láng egy-két másodperc alatt hevesen, magas hőmérsékleten, szúrólángszerűen égni kezd.

Negyvenöt másodpercben távolabbról:

AJÁNLOTT LINKEK:

UltraSlo.com

Gyufa (Wikipedia)

Égő gyufa közelről – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik