Tudomány

Vesztes reptéri csata

Kudarcot vallott a genovai légi forgalmi irányítás küzdelme a repülőtér területére költözött sirály-kolóniával szemben, gépek közlekedését akadályozó madarakat eddig sehogy sem sikerült rávenni a távozásra.

Kudarcot vallott a genovai légi forgalmi irányítás küzdelme a repülőtér területére költözött sirály-kolóniával szemben, gépek közlekedését akadályozó madarakat eddig sehogy sem sikerült rávenni a távozásra. Le kellene őket lőni, ez lehetne az egyedüli megoldás – ismerte el az olasz sajtónak Paolo Sirigu, a genovai légikikötő vezérigazgatója. Szavait az állatvédők azonnali tiltakozása kísérte, így Sirigu hangsúlyozta, hogy természetesen a sirályoknak nem esik bántódása.

Állandó harcot vívunk a sirályokkal, és mindig ők győznek – foglalta össze a “mérkőzést” Sirigu. Felsorolta, mivel próbálkoztak már a madarak elriasztására: utánozták lövések zaját, de ehhez az intelligens sirályok gyorsan hozzászoktak, és már nem félnek tőle. A sirályvadászatra kiképzett sólyom túl lustának bizonyult. A robot-sólymot pedig a sirályok csoportosan megtámadták. A repülőtér hangszóróiból harsogó madársírás sem vált be, haldokló sirály rögzített panaszhangja zengte be az egész repülőteret. A reptéri dolgozóknak és az utasoknak összeszorult a szíve, egyedül a sirályokra nem volt semmilyen hatással – számolt be a repülőtér vezetője. Sirigu utolsó reménye a kis méretű rakéták kilövése maradt. Az állatvédők azonban hamar tiltakoztak ez ellen.

Az Olaszország észak-nyugati részén fekvő város repülőterén élő szárnyasokat azonban valahogy el kell távolítani. Olaszországban a genovai repülőtéren történik meg leggyakrabban, hogy a le- és felszálló gépek madárral ütköznek. 2009-ben az olasz repülőtereken ez 851 alkalommal fordult elő. Genovában tizennyolc esetben keletkezett vészhelyzet. Legutóbb karácsony alatt kellett ismét földre szállnia kifutóról már levegőbe emelkedett repülőnek.

Ajánlott videó