Tudomány

A kősüllő az év hala 2011-ben

Administrator
Administrator

2011. 01. 02. 16:43

Az év hala címnek köszönhetően, a halfaj talán nagyobb figyelmet is kaphat a Magyar Haltani Társaság elnöke, Harka Ákos szerint.
Korábban a témában:

A Magyar Haltani Társaság ezúttal csak jelöltállító szerepet vállalt az év hala kiválasztásában. A végső döntést azok a halbarátok hozták meg, akik a társaság honlapján leadták szavazatukat a megadott három halfaj valamelyikére. A szilveszter éjszakáján zárult szavazás eredménye szerint a kősüllő (Sander volgensis) maga mögé utasította az ugyancsak sokak rokonszenvét élvező réticsíkot és a harmadik helyezett sujtásos küszt.

A süllőhöz küllemében és életmódjában is nagyon hasonló, de annál kisebb növésű faj neve félrevezető lehet, ugyanis egyáltalán nem igényel köves aljzatot, sőt olyan iszapos helyeken is megél, amelyeket termetesebb rokona már elkerül. Kizárólag Európában, ezen belül is csak a Fekete- és a Kaszpi-tengerbe ömlő folyók vízrendszerében honos. Leginkább a Volga és a Duna medencéjében elterjedt – tájékoztatott a haltani társaság.

Magyarországon a jelentősebb folyóvizek és a nagyobb tavak lakója, de sehol sem gyakori, fokozottabb védelemre szorulna. A horgászok nagy része egyetért azzal a javaslattal, hogy a kősüllő legkisebb fogható mérete 20 helyett 25 centiméterre, a naponta elvihető mennyiség pedig a jelenlegi három kilogrammról három darabra változzék.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.