Tudomány

A vártnál gyorsabban forog a Föld

Bár, mint minden évben, a bolygó forgó mozgása most is lassabbnak bizonyult az előző évinél, de nem annyival, mint a legutóbbi években.

A hosszú távú trendről, hála az atomóráknak, pontosan tudunk: a Föld egyre lassabban forog, ezer nap alatt átlagosan egy másodpercet veszít forgási sebességéből. Azért, hogy a csillagászati nap és az órák által mért nap ne térjen el egyre inkább egymástól, minden második vagy harmadik évben beiktatnak Újévre virradóan egy úgynevezett szökőmásodpercet.

2010 utolsó perce azonban mégis 60, és nem 61 másodpercből fog állni.

Arra, hogy idén miért forgott a vártnál gyorsabban a Föld, nincs magyarázata a kutatóknak. Számos hatás közrejátszhat – a forgás felgyorsul, ha a fák lombja lehullik a talajra, vagy a gleccserek jege lefolyik a völgybe. Az időjárásnak is szerepe van a légkör víztartalma által.

Azt már sikerült megtudni, miért lassul évről évre a forgás: a Hold gravitációs ereje fékezi le. Mintegy 15 milliárd év múlva ezért a Föld forgása le fog állni.

Legutóbb 2008 szilveszterekor kellett beiktatni egy szökőmásodpercet. A Nemzetközi Földforgás Szolgálat kutatói eredetileg azzal számoltak, hogy idén ismét szükség lesz egy plusz másodpercre. Az eredmények fényében ez azonban idén elmarad – a jövő szilveszter azonban valószínűleg újra egy másodperccel hosszabb lesz.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Nemzetközi Földforgás Szolgálat honlapja

Ajánlott videó