Tudomány

Nem mind orvos, aki híres

Alapvető tudományos tényekre hivatkozva dobták a kukába és cáfolták meg a celebvilág idei legvadabb egészségügyi tippjeit.

A Sense About Science (SAS) elnevezésű kampánycsoport évente elkészülő listája az adott év tudomány elleni legdurvább támadásait tartalmazza.

Színészek, popsztárok és más hírességek téves elképzeléseken alapuló, ám nagy nyilvánosság előtt propagált ötleteit gyűjtik össze a csoport tagjai annak reményében, hogy ezzel “segítik a hírességeket annak tudatosításában, hol tévednek, valamint a nagyközönséget abban, hogy az állítások valódi értelmét megértsék”.

FASZÉNDIÉTA SZILIKONOS KARKÖTŐVEL

Az egészség és fitnesz kategóriában a SAS a David Beckham és Kate Middleton – Vilmos herceg menyasszonya – által is viselt hologramos szilikon karkötőt emeli ki, amelyről gyártói azt állítják, hogy növeli az energiát és az állóképességet.

A listára került egy diéta is, amelyet állítólag Naomi Campbell szupermodell, valamint Ashton Kutcher és Demi Moore színészek is alkalmaznak. Ezen étrend szerint pusztán juharszirupon, citromon és borson kellene élni követőjének két héten át. Mint Campbell egy tévéműsorban elmondta: a diéta “kitisztítja” szervezetét. A SAS szakembereinek azonban más a véleménye erről, szerintük az ilyen elméleteknek nincs tudományos értelme.

Sarah Harding popsztár faszenet tesz az ételére a Now magazinnak adott áprilisi nyilatkozata szerint, mert úgy véli, hogy az eltávolítja a káros anyagokat testéből. John Elmsley vegyész kommentárja szerint ez normál esetben teljesen felesleges, mert az emberi szervezet önmagában is rendelkezik azzal a képességgel, hogy eltávolítsa a káros anyagokat.

A SPERMA NEM ÉTEL!

A SAS kiemelten foglalkozott Alex Reid ketrecharcos nyilatkozatával is, aki a The Sun című bulvárlapnak áprilisban elmondta, hogy “újraabszorbeálja” spermáját a harcra való felkészülése részeként. Reid akkor úgy vélekedett, hogy “egy kanál sperma (tápanyagtartalmát tekintve) egyenértékű azzal, mintha hússzeletet, tojásokat, citromot és narancsot” enne.

A SAS szakértőjeként John Aplin, a Manchesteri Egyetem reproduktív orvoslással foglalkozó kutatója ezzel szemben elmondta, hogy a spermát nem lehet “újraabszorbeálni”, vagyis újrahasznosítani. “A spermiumok valójában pár nap elteltével elpusztulnak a szervezeten belül is, az ejakulátum tápanyagtartalma pedig meglehetősen kicsi” – indokolta a tudós a SAS listájához írt kommentárjában.

TIPPEK A SZTÁROKNAK

A SAS egy rövid listát is összeállított a leggyakoribb tévedésekből a hírességek számára:

– Semmi nem “mentes a kémiai anyagoktól”: valójában mindent kémiai anyagok alkotnak, a kérdés csak az, hogy milyenek.

– A “méregtelenítés” nem más, mint marketingmítosz: a testünk önmagától képes erre drága segédanyagok nélkül. – Nincs szükség “serkentésre”: testi funkcióink serkentés nélkül is lezajlanak.

– Az energia és az állóképesség az ételből és a testgyakorlásból jön, nem rövidíthető le a hozzá vezető út.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik