Tudomány

Leváltják az orosz űrkutatás vezetőit

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerdán leváltotta az orosz űrkutatás két magas beosztású vezetőjét három orosz navigációs műhold december elejei elvesztése miatt.

A GLONASZSZ navigációs rendszerhez szükséges három műhold a Csendes-óceánba zuhant, mert a pályára állításukhoz használt Proton-M rakétát túl sok üzemanyaggal töltötték fel, így az letért kijelölt pályájáról.

A hiba miatt Medvegyev felmentette tisztségéből Viktor Remisevszkijt, a Roszkoszmosz űrügynökség vezetőjének helyettesét, és a hordozórakétát gyártó Energija nevű cég igazgatóhelyettesét, Vjacseszlav Filint. A Roszkoszmosz vezetője, Anatolij Perminov megrovásban részesült “az üzemanyag kiszámításában vétett hibákért”.

A három szputnyik arra kellett volna, hogy az amerikai GPS navigációs rendszer konkurensének szánt GLONASZSZ megfelelően működjön. A rendszer jelenleg 20 műholdból áll, de ahhoz, hogy az egész világot lefedje, 24-re lenne szükség.

A Glonassz-M elnevezésű műholdak kilövése jelentősen visszavetette Oroszországot abban, hogy az amerikai riválissal, a GPS rendszerrel szemben saját navigációs rendszert állítson üzembe.

A december 5-i baleset becslések szerint mintegy 160 millió dollár kárt okozott Oroszországnak, s fél évvel visszavetette a GLONASZSZ-programot. Az elveszített műholdak csak értékük 5 százalékára voltak biztosítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik