Tudomány

Környezetszennyezéstől mennek össze a gyerekek

Alacsonyabbak azok a gyerekek, akik szennyezett környezetben élnek. Vérükben magasabb az egyes vegyi anyagok szintje.

Egy nemzetközi kutatócsoport ötszáz 8-9 éves orosz fiú egészségét követte nyomon három éven át. Vérükben az úgynevezett környezetet szennyező poliklórozott bifenilek – PCB-k – szintjét mérték.

Azok a fiúk, akik vérében a legmagasabb volt a PCB-k szintje, csaknem 3 centiméterrel voltak alacsonyabbak, mint azok, akiknél a legalacsonyabb értékeket mérték. A csoportban a testtömegindex – a magassághoz viszonyított testsúly – is átlagosan két ponttal alacsonyabb volt.

“Kicsit mindig meglepődünk, amikor ilyen drámai hatást tapasztalunk” – nyilatkozta Jane Burns, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa, a tanulmány szerzője.

Burns magyarázata szerint a fiúk Csapajevszkben élnek egy vegyigyár közelében, amelyben dioxin és más mérgező anyagok keletkeznek. Ezeket a zsírban oldódó klórvegyületeket – melyek felhalmozódnak az élő szervezetekben – lehetséges egészségügyi veszélyeik miatt az 1970-es években betiltották.

Azonban a vegyszerek máig jelen vannak környezetünkben, például építőanyagokban vagy elektromos transzformátorokban, de raktározódása következtében a helyi élővilágban is.

AJÁNLOTT LINK:

A tanulmány kivonata – angolul (Pediatrics)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik