Tudomány

Megmérgezik az őrült papot, Raszputyint (1916)

Szentpétervár, december 29. – Némileg tisztázatlan körülmények között meghal korának egyik legellentmondásosabb orosz személyisége.

Az orosz szerzetest egyesek csak “Őrült papnak” nevezték, mások természetfeletti képességiről beszéltek, és vannak, akik túlfűtött szexuális étvágyára és teljesítőképességeire emlékeznek, legyenek azok nők vagy férfiak.

Kétségtelen, hogy a cári Oroszország egyik legendás alakja volt a valószínűleg Szibériában született, majd korán egy kolostorba került (feltehetően lopás miatt száműzték oda) Grigorij Jefimovics Raszputyin. II. Miklós cár és felesége, Alexandra akkor fogadta kegyeibe, amikor kezelni tudta fiuk, Alekszej betegségét. Tanítónak, Mesternek, Mágusnak hitték a cári családban is.

Rasputyin élete – dokumentumfilm, 1. rész:

A film 2. része ITT, a harmadik epizódja ezen a linken érhető el.

Fiatalon megnősült, három gyermeke született. Hivatalosan sosem volt az egyház alkalmazottja, ugyanakkor élete derekán rengeteg követője akadt. Emiatt érthető volt, hogy az egyház el akarta tenni láb alól, hiszen kicsapongó élete nem feltétlenül az egyház tekintélyét szolgálta. 1911-ben két pap próbálta agyonverni, rá egy évre egy prostituált szúrta le majdnem. Állítólag még szentpétervári évei előtt hipnotizőrtől vett órákat, misztikus lényét ennek is köszönheti.

Egy 1932-es, Rasputinról szóló film részlete itt tekinthető meg.

Mivel a cár egyik bizalmi embere volt, még az I. világháború alakulása során hozott döntések előkészítésében is részt vett, annak ellenére, hogy ellenezte a háborút. Sokan az Ördögöt látták benne.

1916 decemberének végén Feliksz Felikszovics Juszupov, a cár egyik rokona (aki a férfiak társaságát ugyanúgy kereste, mint a nőkét) Szentpétervárra csalta Raszputyint. Egy vacsora alatt ciánnal mérgezett süteményeket adtak neki, de ezektől sem halt meg. Ekkor már többen kívánták halálát, és végül egy Pavlovics nevű nagyherceg és egy politikus tették el láb alól az utcán, hogy azután a Néva vízébe dobják a szívós Raszputyint.

A Boney-M klasszikussá vált dala:

Halálával kapcsolatban, érthetően sok legenda terjed (egyes feljegyzések szerint december 16-án esett meg, mások 29-ét említenek).

Többek szerint levágták nemi szervét, amelynek akkoriban többen is „csodájára jártak”. Keringenek történetek arról, hogy a szerv hová került, mindenesetre egy 2000-ben megnyílt szentpétervári erotika múzeum tulajdonosa azt állítja, papírokkal tudja bizonyítani, hogy a kiállított „tárgy” a cikkünk főszereplőjének testrésze volt. Mindenesetre a szervről ITT és IDE KATTINTVA képeket is láthatunk – feltéve, ha szeretnénk.

AJÁNLOTT LINKEK:

Képek, dokumentumok Raszputyinról (rasputin-photos.narod.ru)
Rasputin élete (wikipedia.org)
Legendás figura volt (alexanderpalace.org)
Rasputin pénisze (wikipedia)
Rasputin élete (astronet.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik