Tudomány

Lemásolnák a Földet

24.hu
24.hu

2010. 12. 28. 15:35

Egy nemzetközi tudóscsapat nekiáll a világ eddigi legnagyobb volumenű akciójának: az egész bolygót szimulálni szeretnék.

Eddig csak tudományos-fantasztikus filmekben láthattunk hasonlót, hogy a Földet teljes egészében képesek legyenek adatokká alakítani, és szimulátorként működtetni.

Az úgynevezett Living Earth Simulator programmal azonban az egész bolygót le szeretnék másolni. A szimulátorba beletáplálnának mindent, ami a földi életnek kedvez és ami megkeseríti, globális időjárási mintákat, betegségek terjedését, nemzetközi pénzügyi tranzakciókat, forgalmi dugót, mindent, ami a bolygón zajlik, csak a magánélethez nincs köze.

A Föld-szimulátor – becenevén a Living Earth Simulator (LES) – célja, hogy segítségével megértsük a társadalmi, gazdasági instabilitás rejtelmeit, és beleláthassunk olyan titkokba is, például miért tör ki egy háború.

A LES a Földdel kapcsolatos valós idejű adatokkal dolgozik majd. Mindent lemásol a LES, ami globális méretekben történik a bolygón. A LES-hez szükséges szuperszámítógépek a jövő évtizedben válhatnak elérhetővé.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet FuturICT projektjének elnöke, dr. Dirk Helbing szerint szükséges a mai tudásalapú társadalomban egy ilyen “társalmi nagy hadronütköztető”, mely átvitt értelemben “az emberiség boldogságáért” egy nevezőre hozhatja a bolygónkhoz és az élethez kellő összes tudást.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a LES-ről – angolul (BBC News)

Részletek a Föld-szimulátorról (FuturICT)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.