Tudomány

Vasárnapi ebéd egyetlen kattintással

A Cornell Egyetem mérnökei kifejlesztették az eddigi legtökéletesebb ételnyomtatást.

Az instant eledelek újabb korszakát hozhatja az élelmiszernyomtatás, mely lehetővé teszi az embereknek, hogy cseppfolyós alapanyagokat felhasználva – pl. tészta, csokoládé, sajt – nyomtassanak szilárd ételeket.

A hozzávalók alkotják a tintát, a nyomtató pedig megszilárdítja és személyes ízlésre szabja az előre beprogramozott ételeket. A programozást a FabApp teszi lehetővé, mellyel meghatározható a kívánt étel íze, állaga és egyéb tulajdonságai.

Jeffrey Ian Lipton, a kutatás vezetője szerint az új eljárás forradalmasítani fogja a főzést és az élelmiszergyártást.

Homaro Chantu a Chicagoi Moto étterem szakácsa – aki már alkalmazta a technikát sushi készítésére – úgy nyilatkozott a BBC Newsnak, sok edényt és eszközt spórolhatnának meg ezzel a módszerrel. A gyártási folyamat költségei a minimálisra csökkenhetnének. Kevesebb lesz a hulladék, nem kell az ételkészítés után takarítani és mosogatni.

A nyomtatható étel előnye az, hogy a kívánt eledel bármilyen formára szabható. A Cornell Egyetemen például rakéta alakú “sültekkel” kísérleteztek.

A háromdimenziós nyomtató segítségével a karácsonyi sütik fél óra alatt tálalhatóak. Ha minden így halad, egyszer megérjük, hogy munkahelyről hazadobott e-maillel kész is a vacsora.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az ételnyomtatásról angolul (BBC News)

További információk a 3D ételnyomtatásról (Cornell Egyetem)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik