Tudomány

Alvadásgátló előtt génteszt?

Genetikai magyarázatot találtak arra, miért hatásosabb az emberek egy részénél a vérrögösödést gátló Plavix, mint a többieknél.
Kapcsolódó cikkek

Lehetséges, hogy a későbbiekben genetikai vagy vértesztet végeznek majd az orvosok annak megállapítására, kinek adjanak rögképződést gátló szert.

Ilyen gyógyszer a Plavix, melyet a Sanofi-Aventis és a Bristol Myers Squibb gyárt még. Európa egy részében már lejárt a gyógyszer szabadalmi védettsége, míg az Egyesült Államokban 2012-ig élvez oltalmat.

A Dirk Taubert által vezetett kutatócsoport egy új genetikai tényezőt talált, amelyről úgy vélik, alapvetően felel azért, hogy a páciensek miként reagálnak a szerre. A kutatók olyan koronáriás szívbetegségben szenvedő – európai eredetű – pácienseket vontak be vizsgálatukba, akiknél sztentbeültetés után Plavixot alkalmaztak a vérrögképződés megelőzésére.

A tanulmány szerint a szerre adott eltérő válaszok 75 százaléka a gének által vezérelt PON1 nevű anyag termelődésében lévő különbségekhez volt köthető, mely befolyásolja a Plavix nevű gyógyszer hatékonyságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik