Tudomány

Stradivari halála és egy korszak kezdete (1737)

Cremona, december 18. – Ezen a napon halt meg az a hegedűkészítő mester, akinek neve fogalom a hangszer történetében.

Az általa készített hangszerek a világ legdrágább és sokak szerint a legjobb minőségű hegedűk. Ma is játszanak ezeken. Antonio Stradivari (Antonius Stradivarius) 1644-ben született Cremonában. 1667 és 1679 között valószínűleg Nicolo Amati műhelyében volt inas, saját műhelyét 1680-ban nyitotta meg.

A szokásos hegedűformát, az íveket megváltoztatta, és a lakk is különböző volt a Stradivari által készített hangszereket – sokan a lakk összetételében (mások a pácban) látják az ő hegedűi hangszínének titkát.

Így szól egy Stradivari:

Stradivari Trentino környékéről saját maga szerezte be a hangszerhez szükséges fenyőfákat. Újabb kutatások szerint az itteni fák az 1400 körül bekövetkező „kis jégkorszak” miatt egységes gyűrűkkel bírtak, és ez a szabályos, hibátlan nyersanyag adhatta a hegedűk hangjának magas minőségét.

Hangszereit a következő felirattal látta el: Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno (évszám), azaz a cremonai Antonio Stradivari készítette ….-ben.

Két fia Francesco és Omobono voltak, akik szintén hegedűkészítéssel foglalkoztak, de ők Stradivari 1737. december 18-i halála után nem sokkal szintén meghaltak.

Érdekesség, hogy készített brácsát, gitárokat, csellókat és hárfát is. Becslések szerint körülbelül 1100 hangszert készített, ebből 650 ma is ismert, de csak 50 van egyben, épségben. Egy-egy hegedűt 1-3 millió dollárért árvereztek el az elmúlt időszakban.

A világ egyik legdrágább hegedűje:

A legtöbb Stradivari-hegedű az amerikai Kongresszusi Könyvtár (három hegedű, egy brácsa és egy gordonka) és a spanyol király (két hegedű, két gordonka, egy brácsa) tulajdonában van.

A legtöbbet 2006-ban adtak egy svéd gyűjtőről Hammer-nek elnevezett Stradivari hegedűért adtak, az 3,5 millió dollárért kelt el. Ezt 1707-ben, aranykorszakában készítette Stradivari.

Halálával hangszerei még értékesebbek lettek.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Stradivari Társaság (stradivarisociety.com)
Egy német oldal (stradivari.de)
Stradivari emlékek (stradivaribooks.com)
Egy Stradivari hegedű hangzása
Antonio Stradivari élete (wikipedia.org)
Hegedűk (stradivariusviolins.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik