Tudomány

Tájszólásokat mímelnek a delfinek

Administrator
Administrator

2010. 12. 15. 08:05

Nem az emberekét, hanem egymás akcentusát utánozzák.
Korábban a témában:

Friedrich Ladich és Brigitte Weiss, a Bécsi Egyetem viselkedéskutatói azon felbuzdulva kezdték vizsgálni a kardszárnyú delfinek – Orcinus orca – nyelvi képességeit, hogy rokonaik, a palackorrú delfinek kiváló hangutánzók hírében állnak. A hangutánzás madaraknál gyakori jelenség, emlősöknél azonban csak ritkán írták le eddig.

A kutatók a kanadai Vancouver-szigethez közeli Johnstone-szorosban vették fel a kardszárnyú delfinek hangjait egy vízalatti mikrofonhálózattal. Az értékeléshez meghatározták a családok által használt hangokat, és összehasonlították az ismert hangrepertoárral.

Az eredmények arra utaltak, hogy a más családok repertoárjára emlékeztető hangsorok esetében tényleg imitációról van szó. Az utánzás a felületes hasonlóságtól egészen az adott hangok pontos másolatáig terjedt.

Az utánzás célja még tisztázatlan. Ladich szerint az imitáció lehet az érintett család “neve”, de az is lehet, hogy különösebb szándék nélkül produkálják az állatok.

A kérdés megválaszolásához a kutatóknak a hangokat egyes állatokkal kellene párosítaniuk, ami jelenleg technikailag aligha megoldható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.