Tudomány

Elkezd hódítani a Szombat esti láz és Travolta (1977)

Egyesült Államok, december 14., - Ezen a napon mutatják be a Saturday night fever című zenés filmet John Travolta főszereplésével.

Travolta ezzel a filmmel alapozta meg népszerűségét. Sokan később is azonosították a főszereplő személyiségével. Tony Morenót alakította, aki egy helyi diszkó táncosa, csípőmozgásával a lányok kedvence. A civilben egy festékboltban dolgozó Tony szombatonként új emberként szórakoztat és szórakozik.

A diszkóban megismeri Stephanie-t (Karen Lynn Gorney), akivel nemcsak remek duót alkotnak a színpadon, hanem egymásba is szeretnek. Persze a történet nem ilyen egyszerű, köszönhetően például Tony korábbi partnerének, Anette-nek (Donna Pascow).

Saturday Night Fever – nagy siker, még ma is:

A film nemcsak Travolta, hanem a diszkózene népszerűségét is segítette, a filmzene albuma minden idők legtöbb példányban eladott filmes lemeze a mai napig. Ez volt az első alkalom, hogy egy film megjelenése előtt piacra dobták a produkció zenei anyagát, kölcsönösen segítve ezzel a két termék sikerét.

Érdekesség, hogy a film alapját egy, a New York Timesban 1976-ban megjelent cikk adta. A szerzője Nick Cohn volt, aki később beismerte, hogy az írása nemcsak valódi elemeket tartalmazott. A riportban a dolgozó ifjúság, a brit „mod” szubkultúráját mutatta be. A főszereplő is egy ilyen srác, aki később nemcsak a divatot, hanem a közízlést is alakította.

A filmben megjelenik John Travolta édesanyja és nővére is. Előbbi egy doboz festéket vesz a „fiától”, nővére pedig egy pizzéria felszolgálója.

How deep is your love – nem csak pörgős zenéket hallhatunk a filmben:

Szombat esti láz/Saturday Night Fever

A film 118 perces, rendezője John Badham. A forgatókönyvet Norman Wexler írta. A zenét a három Gibb, a Bee Gees tagjai szerezték: Barry Gibb, Maurice Gibb és Robin Gibb.
John Travolta főszereplő partnere Karen Lynn Gorney és Donna Pascow voltak.

A filmet három Golden Globe-díjra jelölték (a legjobb színész, a legjobb filmzene, a legjobb film kategóriában), John Travoltát pedig Oscarra is nominálták a főszerepért. A zene BAFTA-jelölést kapott.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Szombat esti lázról (filmfather.blogspot.com)
A film adatai (port.hu)
Szombat esti láz / Saturday night fever (wikipedia)
A történet alapja, a New York Times cikke (wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik