Tudomány

Jönnek a decemberi hullócsillagok

December 14-re virradó hajnalban várható a legnagyobb téli "meteorzápor".

December 7-én került újabb meteorzáporba a Föld. Bolygónk ugyanis Geminida-raj útját keresztezi, egészen december 17-ig. Ilyenkor újra megszaporodik a hullócsillagok, azaz a légkörbe érő meteorok száma, melyek 35 km/s sebességgel lépnek be a Föld légkörébe.

Idén nem idális, de jó körülmények között látható a raj maximuma 13-án és 14-én. Ekkor éri el a Földet a raj legtöbb darabja. Az Magyar Csillagászati Egyesület égi kalendáriuma szerint a Hold éjféli nyugvása miatt hajnalra érdemes időzíteni a csillaghullás követését.

A GEMINIDA-RAJ

A rajt 1862-ben említették először, ami azonban nem azért van, mert addig nem figyeltek oda annyira a meteorrajokra. Ezt megelőzően egyszerűen még nem léteztek a Geminidák, pontosabban az áramlat nem keresztezte a földpályát.

A Jupiter perturbációs hatása miatt fordult be a raj bolygónk útjába, és a nem is oly távoli jövőben meg is szűnik majd ez a szerencsés együttállás. Addig azonban még sok szép Geminida maximumot láthatunk, hiszen felfedezése óta folyamatosan erősödik az aktivitás. (MCSE)

AJÁNLOTT LINKEK:

Égi kalendárium – 2010. december (Magyar Csillagászati Egyesület)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik