Tudomány

Holdfényben világító skorpió

24.hu
24.hu

2010. 12. 11. 09:19

A skorpiók testükben fluoreszkáló anyagot termelnek, mellyel az éjszaka ízeltlábú lámpáivá változnak.
Korábban a témában:

A The Big Bang Theory (magyarul: Agymenők) című sorozat főszereplőjének Sheldon Cooper fizikusnak gyermekkori álma a világító halak megteremtése, melyet otthonában elalváshoz lámpaként alkalmazhat. A világító (házi)állatok azonban nemcsak mesterségesen létrehozható egyedek, hanem a természetben is előfordulnak.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint annak a Kaliforniai Állami Egyetemen nemrégiben fluoreszkáló pigmenteket termelő skorpiókat a vizsgálata, mely UV fényükkel utánozza a Hold és a csillagok éjszakai fénykibocsátását.

A tudósok szerint az állat érzékelésre használja fényét, mivel ő maga nem látja a fényt. A fluoreszkáló anyagok termelésével határozza meg, hogy elég világos van-e ahhoz, hogy vadászhasson. Az általa kibocsátott fény megegyezik a Hold fényeségével, így a kellő csillagfényes éjszakán mintegy láthatatlanná válhat a ragadozók és zsákmányai számára.

Egy másik elmélet szerint a skorpió világítása a ragadozókat figyelmezteti a mérgező ízeltlábúak jelenlétére.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a világító skorpióról (New Scientist)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2011. március 4.
A Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főbejárata a VII. kerületi Péterfy Sándor utcában. A felvétel 2011. február 25-én készült. 
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.