Tudomány

Először osztják ki a Nobel-díjakat (1901)

Stockholm, Oslo, december 10. – Ezen a napon jutalmazták először a tudomány jeles képviselőit. Erre a napra esik Alfred Nobel halála is.

Az 1833. október 27-én, Stockholmban született Alfred Nobel édesapja, Emmanuel kutatásait folytatta annak halála után (és már együtt is dolgoztak). Apja történetesen az orosz hadiiparnak dolgozott, ezért nem meglepő, hogy Nobel ki tudta fejleszteni a dinamit egy típusát.

1865-ben megalapította a Dinamit Nobel Részvénytársaságot, de a nitroglicerinből és kovaföldből (Hamburgban) előállított dinamitot csak két év múlva szabadalmaztatta ezen a néven (a dinamit azért volt nagy találmány, mert biztonságos robbanóanyagnak számított – csak gyutaccsal robbant). Előtte két évig kísérletezett, és több súlyos baleset kísérte munkáját, 1864-ben heleneborgi gyára felrobbant, öten meghaltak, köztük 21 éves fia, Emil is.

1873-ban felad egy társkereső-hirdetés egy bécsi lapban: „Nem egészen fiatal, gazdag és nagy műveltségű, Párizsban élő úr keres hasonló korú, több nyelvet tudó titkárnőt, aki házát is irányítaná”. Egy Bertha von Suttner nevű grófnő válaszol neki, rövidesen találkoznak is. Ő lesz nagy, beteljesületlen szerelme, aki a díj megalapítására is ösztönözte. A nő a béke nagy híve volt, nem értette Nobel kísérleteit.

Alfred Nobel 1896. december 10-én, San Remo-i otthonában, szívrohamban halt meg. Halálakor 90 gyára, 350 szabadalma, és mintegy 9 millió dollárja lehetett.

1895. november 27-én fogalmazta meg végrendeletét, amely egyfajta válasz és színvallás volt szerelme felé is, egyben talán kísérletei ellensúlyozása. Ebben az évben hozott létre egy alapot, amelynek vagyonát a Nobel-alapítvány kezeli. Kívánsága az volt, hogy vagyona éves kamatát minden évben osszák szét a fizika, a kémia, a fiziológia és orvostudomány és az irodalom olyan nagyjai között, akik „az emberiségnek a legnagyobb hasznára vannak”, és egy olyan személynek, aki a békéért nagy erőfeszítéseket tesz.

A Svéd Nemzeti Bank fennállásának 300. évfordulóján, 1968-ban kezdeményezte egy közgazdasági Nobel-díj alapítását. Ezt hivatalosan Alfred Nobel Emlékdíjnak nevezik.

A Nobel-díj ma már igazi szimbólum, a tudományos élet legnagyobb elismerése, aki megkapja a nemzete részére is megbecsülést szerez.

A díjazás szabályai

– A végrendelet értelmében az elismerés nem életműdíj, hanem egy-egy konkrét eredményért jár, a díjazása jelenleg 1 millió svéd korona körül mozog.
– A díjazott csak életében kaphatja meg a díjat.
– A Nobel-békedíjat nem természetes személy is megkaphatja.
– A díjakat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda a békedíjat kivéve.
– A békedíjat ítélő bizottságot Nobel akarata szerint a norvég parlament választja.
– Az odaítélésről és jelölésről szóló dokumentumok 50 évig nem kutathatók.

A magyar Nobel-díjasok

Nemcsak közhely, hogy a magyar tudomány a világ élvonalában van immár évszázadok óta. Sajnálatos azonban, hogy csak ketten, Szent-Györgyi Albert (1937) és Kertész Imre (2002) volt az, aki a díjátadásra Magyarországról utazott (ráadásul Kertész is Berlinben él ideje nagy részében).

A magyar származású Nobel-díjasok: Lénárd Fülöp (1905, fizika), Bárány Róbert (1914, orvosi), Zsigmondy Richárd (1925, kémiai), Szent-Györgyi Albert (1937, orvosi), Hevesy György (1943, kémiai), Békésy György (1961, orvosi), Wigner Jenő (1963, fizikai, megosztva), Gábor Dénes (1971, fizikai), Daniel Carleton Gajdusek (1976, orvosi, megosztva), Milton Friedman (1976, közgazdasági), Elie Wiesel (1986, béke), Polányi János (1986, orvosi), Harsányi János (1994, közgazdasági), Oláh György (1994, orvosi), Kertész Imre (2002, irodalmi), Hreskó Ferenc (2004, kémiai).

2010 Nobel-díjasai: Liu-Hsziao-po (béke), Andre Geim, Konsztantyin Novoszjolov (fizikai), Richard Heck, Negisi Ei-icsi, Szuzuki Akira (kémiai), Mario Vargas Llosa (irodalmi), Robert Geoffrey Edwards (orvosi), Peter Diamond, Dale Mortensen, Christopher Pissarides (közgazdasági).

AJÁNLOTT LINKEK:

A Nobel-díj hivatalos oldala (nobelprize.org)
A Nobel-békedíj hivatalos oldala (nobelpeaceprize.org)
Nobel élete személyes elemekkel (termeszetvilaga.hu)
A Nobel-díjasok gyűjtőportálja (nobelbekedijasok.lap.hu)
A Nobel-díjról (wikipedia.org)
A Nobel-díjról II. (mek.iif.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik