Tudomány

Az algák is lehetnek öngyilkosok

Az algák szervezetüket védik az öngyilkossági programmal?

A soksejtű élőlényeknél a sejt öngyilkossága a szervezet egészét védi. Ha például beteg egy sejt, és a szervezet egészére káros lehet, kiváltódik az öngyilkossági program.

A vízben sodródó, csak önmagáért felelős egysejtű alga esetében eddig csak sejteni lehetett hasonló folyamatot, most már bizonyossá vált.

A Salzburgi Egyetem kutatói a Micrasterias lápi zöldalgát választották vizsgálatuk tárgyául, mivel az viszonylag fejlett, és részben a magasabb rendű növények tulajdonságaival rendelkezik.

Ursula Lütz-Meindl és csapata a környezeti körülmények megváltoztatásával öngyilkossági programok megindulását érték el az egysejtű algákban, ami azt jelenti, hogy a sejtek nem egyszerűen elhaltak, hanem olyan folyamatok indultak el, amelyek végül az alga feloldódásához vezettek.

Az egysejtűek öngyilkosságának okait egyelőre még csak találgatják a kutatók, ám lehetséges, hogy a mechanizmus a populáció túlélését szolgálja – vélte Lütz-Meindl, példaként hozzátéve: ha egy lápi pocsolyában rosszabbodnak a körülmények, az algák egy részének elhalása révén több tápanyag jut a maradéknak – enélkül mind elpusztulnának

Ajánlott videó

Olvasói sztorik