Tudomány

Egy három évig élő köztársaság kezdete (1961)

Kelet-Afrika, december 9. – Függetlenné válik a Brit Nemzetközösség részeként számon tartott tartomány, Tanganyika.

Igen, a Tanganyika-tóról kapta nevét a tartomány. Kétségtelen, hogy ez a hatalmas állóvíz ismertebb képződmény, mint a három évig tartó köztársaság. Annak ellenére, hogy egyesek a mai Tanzánia szárazföldi részére is gyakorta használják ezt a kifejezést.

Nagy-Britannia 1919-ben foglalta el a versailles-i megállapodás alapján Kelet-Afrika egy jelentős részét, amely addig a németek fennhatósága alá tartozott (a terület egy másik része belga irányítás alá). A Nemzetközösség 1922-től tudhatta végleg magáénak Német-Kelet Afrikát. Az ENSZ 1946-ban átvette Tanganyika ellenőrzését, de valójában a britek diktáltak továbbra is.

A terület az Indiai-óceán, valamint Afrika három óriási tava, a Malawi-tó, a Tanganyika-tó és a Victoria-tó között fekszik.

A Tanganyika-tó és környezete:

A „tanganyika” kifejezés a szuahéli nyelvből ered. A „tanga” jelentése vitorla, a „nyika” pedig lakatlan síkságot, vadont takar.

Ez is jelzi, hogy a kifejezést a hatalmas tóra használták eredendően, amely mint egy oázis van jelen a páratlan természeti környezetben. Az egész Német-Kelet-Afrika területre a britek alkalmazták először a tanganyika kifejezést, a győztes I. világháborút és a terület megszerzését követően.

A Érdekesség, hogy az 1800-as évek végétől, a német gyarmatosítók által a területen bevezetett iskoláztatási programot máshol is mintaként alkalmazták Afrikában.

A brit tartományban először 1958-ban tartottak választásokat, rá egy évre egy újabbat. Mindkettőt a Tanganyikai Afrikai Nemzeti Szövetség nyerte. Ez a szerveződés harcolta ki a függetlenséget 1961-re. A Zanzibárral való egyesülés azonban kérészéletűvé tette a köztársaságot, ellenben megalakult az azóta is fennálló Tanzánia.

A tanzániai szafari:

A tartomány 1961. december 9-én függetlenné vált, és 1962. június 9-től Tanganyikai Köztársaság néven működött. Összesen három évig, hiszen 1964-ben (április 26-án) egyesült Zanzibár szigetével. Az egyesülés után megalakult Tanzánia. Nem meglepő, hogy a két terület nevének összeolvasásából alakult ki az új államnév.

Zanzibár nevezetességeibe itt kóstolhat bele.

Zanzibár és Tanzánia is kedvelt turisztikai célpont, elég csak a Serengeti Nemzeti Parkot említenünk. A fenti videók ennek alátámasztására kerültek összeállításunkba.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tanganyika tartomány története (wikipedia)
Tanzánia, szafari (tanzanaia-safari.com)
Tanzánia és természeti környezete (twpark.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik