Tudomány

Metszetben a születés csodája

A világon először sikerült mágneses rezonancia tomográfiával felvételt készíteni egy gyermek születéséről.
Kapcsolódó cikkek

Az anya szülés közben egy különleges, nyitott MRT berendezésben feküdt, amely némi mozgásszabadságot biztosított neki, és a szülészorvosok meg a bábák is hozzá tudtak férni.

Mint az újszülöttet világra segítő Ernst Beinder professzor elmondta, “mintaszerű szülés volt. Pontosan láttuk mindazokat a részleteket, amelyekről eddig csak tapintás útján volt tudomásunk”.

Az orvosok azt remélik, hogy a filmre vett dokumentáció révén a jövőben korábban és pontosabban tudják majd felbecsülni egy-egy szülés kritikus fázisait.

A berendezésben nem éri káros sugárzás az anyát és a magzatot. A képet erős mágneses tér hozza létre. A lényeg az volt, hogy az erős mágneses tér ellenére működjön a magzat szívhangját ellenőrző kardiotokográf (CTG). Ennek érdekében az orvosok újfajta monitort fejlesztettek ki.

Az MRT egy nagyméretű nyitott szendvicsre emlékeztet. A szülés kezdeti szakaszában az anya még szabadon mozoghatott, és csak az utolsó fázisban kellett befeküdnie a készülékbe. A Charité kismamái között élénk érdeklődés volt a kísérleti szülés iránt, noha tisztában voltak azzal, hogy némi kényelmetlenség vár rájuk: például fülvédőt kell viselniük szülés közben. A születendő gyermek védelme érdekében a zajos berendezést kikapcsolták, amikor a hangtompító hatású magzatburok megrepedt, és az újszülött feje láthatóvá vált.

A Charité orvosai azt tervezik, hogy még további öt szülésről készítenek MRT felvételt. A szülés mechanizmusáról kizárólag tapintás útján szerzett ismeretekkel rendelkeznek a szülészek.

Csak kritikus helyzetekben készültek röntgenfelvételek. A Charitén az orvosok most első ízben lehettek szemtanúi annak, hogyan illeszkedik be a magzat a szülőcsatornába.

“A képek lebilincselőek voltak, és ismét megerősítették azt a véleményünket, hogy a születés kész csoda. Ha a jövőben pontosan tudni fogjuk, hol következnek be kritikus fázisok, akkor valószínűleg időben meg tudjuk akadályozni a szülési folyamat leállását” – jelentette ki Beinder professzor. Az utóbbi fejlemény a szülések mintegy 15 százalékában következik be, és teszi szükségessé császármetszés alkalmazását.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az MRT felvétel nagyobb felbontásban

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik