Tudomány

Rómaiak nyomai Horvátország határán

Administrator

2010. 12. 06. 11:52

Jelentős római kori régészeti emlékek kerültek elő az egykori Pannonia tartomány területéhez tartozó horvátországi Kiskőszegen.

Az elmúlt hetekben a horvát Archeológiai Intézet és az eszéki múzeum régészei tárták fel azt a fontos lelőhelyet, ahol bronzkori, vaskori és római kori tárgyak kerültek elő. A falu feletti magaslaton legutóbb 40, gazdagon berendezett római kori sírt találtak.

Sipos Sándor, a dél-baranyai Darázsi járás elöljáróhelyettese a hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a horvát-szerb határon fekvő település idegenforgalmát is fellendítheti a régészeti feltárás. A munka végeztével a régészek kiállítást és egy monográfia megjelentetését is tervezik.

A Duna-parti Kiskőszeg határában már a XIX. században folytak régészeti ásatások, a rendszeres és átfogó kutatás azonban csak tavasszal kezdődött meg a horvát kultuszminisztérium anyagi támogatásával. A mostani ásatásokat a kétéves időtartamú, “Baranya régészeti öröksége” elnevezésű program keretében valósítják meg.

A szakemberek szerint Baranya egyike a leggazdagabb régészeti lelőhelyeknek Horvátországban. Kiskőszegnél már a próbaásatások során bebizonyosodott, hogy világviszonylatban is jelentős lelőhelyről van szó.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.