Tudomány

Az omniszexuális Little Richard születésnapja (1932)

Macon, Georgia, december 5. – A rock and rollra születni kell. A műfaj egyik fenegyereke mindenesetre ezen a napon látta meg a napvilágot.

Little Richard eredeti neve Richard Wayne Penniman – jó kis kérdés lehetne egy vetélkedőben.

A legendás Tutti frutti:

Főszereplőnk az 50-es években sajátos stílusával a rhythm and blues és a boogie woogie elemeit ötvözte és újakkal egészítette ki azokat. Ehhez kellett az énekhangja mellett a zongora is, amely természetes társa volt a koncertek során (mellette a szaxofon és a dob volt a központi hangszer dalaiban). Richard sóhajokkal, sikolyokkal, egyéb érzelmi kitörésekkel színesítette dalait. A sajátos ritmikájú zene – amelyet sokan a rock and roll első igazi képviselőjének és példájának tartanak – számos nagyságot megihletett. Ilyen volt Elvis Presley, James Brown, Bob Dylan, Jimi Hendrix vagy éppen Michael Jackson.

Good Golly, Miss Molly:

1986-ban lett a Rock and Roll Hall of Fame (Hírességek Csarnoka) tagja. 1958 januárjában egyházi iskolába került, és evangélista lelkész lett. Több évig csak gospel stílusban énekelt, egy idő után teljesen efelé fordult. A 60-as években már a kábítószer vált egyik mindennapos társává, emiatt nem tudott a csúcson fennmaradni. Visszatérései nem arattak nagy sikert.

A mai napig aktív, 2006-ban adta ki utolsó albumát, a 90-es évek óta több filmben jelent meg, és számos nyilvános felkérést fogadott el.

Legnagyobb slágerei: Tutti frutti; Long tall sally; Good golly, Miss Molly; Jenny Jenny; Ready Teddy; Keep a Knockin.

Egy túlfűtött koncert 1966-ból, Franciaországból (Ready Teddy):

Érdekességek Little Richardról

– Tizenkét testvére volt, a család kórusa templomokban énekelt The Penniman Singers néven.

– A családja jellegzetes hangos éneklése miatt War Hawk-nak hívta.

– Édesapja gyilkosság áldozata lett 1952-ben. Apja kitagadta őt melegsége miatt, de később visszafogadta. Épp akkor ölték meg.

– Little Richard többször elismerte, hogy meleg. 1957-ben feleségül vette Ernestine Campbellt, majd később együtt élt gimnáziumi osztálytársával, Audrey Robinsonnal (Lee Angelst). Utóbbi szerint „ortodox fizikai kapcsolat” volt közöttük. Little Richard az ellentmondásokra válaszolva magát omniszexuálisnak nevezte egy interjúban.

– A Tutti frutti című számban eredetileg meleg utalások is szerepeltek, akkori producere javasolta, hogy ezeket az elemeket vegyék ki a szövegből. Így lett a Tutti frutti, good booty-ból Tutti frutti, aw-rooty.

– A „A-wop-bop-a-loo-lop-a-lop-bam-boom!” szójáték később számos zenész bevett eleme lett.

– Több koncertje a fehérek és a feketék szegregált jelenlétével kezdődött, de a jó hangulat miatt a végén együtt tomboltak.

– Számos koncertje szexuális túlfűtöttséggel bírt, melyek után többször tartottak orgiát szállodai szobájában.

– 1957-ben megdöbbentette a Szputnyik fellövése, ez is a showbizniszből való távozás felé vitte. Megalapította a Little Richard Evangelistic Team nevű közösséget. Cadillac-kel járta Amerikát és a rászoruló embereket segítette. Folyamatosan vívódott Isten és a rock and roll között –egy ideig úgy gondolta, a „kettő együtt nem megy”.

1998-ban európai turnéra indult Chuck Berryvel és Jerry Lee Lewis-zal.

Az Illés együttest is megihlette a nagyszerű zenész – hallgassuk meg ezt a dalt!

AJÁNLOTT LINKEK:

A rock története – Little Richard (history-of-rock.com)
Érdekességek a sztárról
Little Richard élete (wikipedia)
Richard, az első

Ajánlott videó

Olvasói sztorik