Tudomány

Nyolcezer éves a kokarágás

Peruban már az őskorban is rágcsáltak a kokaleveleket.

Peru északnyugati részén egy nemzetközi régészcsapat találta meg ókori romok alatt a megrágott kokaleveleket. Az Antiquity folyóiratban publikált tanulmány szerint a felfedezés háromezer évvel korábbra teszi a koka levelek használatát.

A kokalevél egy sor kémiai vegyületet, alkaloidot tartalmaz. A modern időkben ebből a leghíresebb a kokain, melyet a levélből vonják ki bonyolult vegyi úton. A kokaint tisztán az emberi szervezetre veszélyes drogként tartják számon.

A levél hatóanyagainak enyhe stimuláló hatása van, csökkenti az éhséget, támogatja az emésztést, és jó hatással van a szervezetre alacsony oxigéntartalmú környezetben. Az ősi inkák az istenek ajándékainak vélték.

Tom Dillehay és munkatársai, az amerikai Vanderbilt Egyetem tudósai kimutatták, hogy a megrágott leveleket a kálciumban gazdag kőzetek égetése után, annak hamujával egyidőben rágcsálhatták azt nyolcezer éve az inka lakosok, és féltve őrizték a házak padlója alatt.

Mindez bizonyítja azt, hogy a koka-termelés sokkal ősibb, mint ahogy azt eddig gondolták. A kokarágás pedig nem új keletű hagyomány, nem csak pár évszázados múltra tekint vissza, hanem a legősibbek egyike.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az ősi kokarágásról (BBC News)

A 8000 éves kokarágásról szóló tanulmány kivonata (Antiquity)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik