Tudomány

Nyolcezer éves a kokarágás

24.hu
24.hu

2010. 12. 02. 12:16

Peruban már az őskorban is rágcsáltak a kokaleveleket.

Peru északnyugati részén egy nemzetközi régészcsapat találta meg ókori romok alatt a megrágott kokaleveleket. Az Antiquity folyóiratban publikált tanulmány szerint a felfedezés háromezer évvel korábbra teszi a koka levelek használatát.

A kokalevél egy sor kémiai vegyületet, alkaloidot tartalmaz. A modern időkben ebből a leghíresebb a kokain, melyet a levélből vonják ki bonyolult vegyi úton. A kokaint tisztán az emberi szervezetre veszélyes drogként tartják számon.

A levél hatóanyagainak enyhe stimuláló hatása van, csökkenti az éhséget, támogatja az emésztést, és jó hatással van a szervezetre alacsony oxigéntartalmú környezetben. Az ősi inkák az istenek ajándékainak vélték.

Tom Dillehay és munkatársai, az amerikai Vanderbilt Egyetem tudósai kimutatták, hogy a megrágott leveleket a kálciumban gazdag kőzetek égetése után, annak hamujával egyidőben rágcsálhatták azt nyolcezer éve az inka lakosok, és féltve őrizték a házak padlója alatt.

Mindez bizonyítja azt, hogy a koka-termelés sokkal ősibb, mint ahogy azt eddig gondolták. A kokarágás pedig nem új keletű hagyomány, nem csak pár évszázados múltra tekint vissza, hanem a legősibbek egyike.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az ősi kokarágásról (BBC News)

A 8000 éves kokarágásról szóló tanulmány kivonata (Antiquity)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.