Tudomány

A világ legszívósabb denevére

Skorpiókat fal a sivatagban a hosszúfülű denevér.

Ha minket embereket megcsíp egy darázs, napokig tudunk szenvedni, azonban ha a Otonycteris hemprichii a sivatagi hosszúfülű denevér skorpiót eszik, a “csípős” falat meg sem kottyan neki.

A Ben-Gurion Egyetemen Izraelben fedezték fel a denevérek ürülékében a skorpiók maradványait. A denevér “végtermékének” hetven százaléka származott skorpiókból, a többi egyéb pókok és különféle rovarok testéből.

Mi a titka?

Elsősorban a denevér bőre kemény, s így nehezen hatol át rajta a fullánk. Mikor a denevér megtámadja a skorpiót elsősorban annak a fejét célozza meg, s nem a fullánkját harapná le. A zsákmány küzdene, de nincs esélye a ragadozóval szemben. A denevér teljesen immunis a skorpió csípéseire. Miután megöli az állatot, testét hazaviszi, alszik, majd megeszi a skorpiót tetőtől-talpig, beleértve ebbe a méregmirigyeket és a fullánkot.

Carmi Korine és csapata a Ben-Gurion Egyetemen azt vizsgálják milyen ellenanyag termelődhet a különleges denevérben, mely immunissá teszi a skorpiókkal szemben. Ha rájönnének a hosszúfülű denevér “receptjére” egy új skorpióméreg elleni hatóanyagot lehetne kifejleszteni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a skorpiókat evő denevérről (New Scientist)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik