Tudomány

Periódusos rendszer egyetlen molekulában

24.hu
24.hu

2010. 11. 30. 15:25

Létre lehet hozni a periódusos rendszer összes elemét tartalmazó extrém molekulát?
Korábban a témában:

A periódusos-rendszer elemeit csak elméletben kavarhatjuk össze. Mark Tuckermannak, a New York-i Egyetem kémikusának így is megragadta a képzeletét az ötlet.

Ha a hagyományos módszerrel, az elemek egyes atomjainak “összekeverésével” próbálkoznánk összehozni a szupermolekulát minden elem egyetlen atomjából lehetetlen vállalkozásba vágnánk “fejszénket”, “lombikunkat”.

“LEHETSÉGES” KÜLDETÉS: RÉSZECSKÉK ÜTKÖZTETÉSE

Elsősorban azért, mert az elemek tulajdonságai rendkívül különbözőek. Az oxigén nagyon reaktív, és ha ez áll legközelebb a hidrogénhez, a két elem azonnal hidroxidot alkotna. Ha a szén van a hidrogén mellett, akkor azonnal szén-monoxid keletkezik, a hidrogén még száz elemmel “jöhet össze” ily módon. S a hidrogén nem az egyetlen probléma. A nemesgázok például nem reagálnának semmivel. Tehát mindig kiesnének a periódusos rendszert összekavaró “üstből”.

Tuckermann számításai szerint részecskeütköztetéssel, a kvark-gluon plazma bevonásával lehetne létrehozni a “Frankensteini elemet”, de ehhez száztizennyolc nagy hadronütköztetőre lenne szükség.

ROBBANÓ “BOSZORKÁNYKONYHA”

John Stanton, a Texasi Egyetem Elméleti Kémikusa egy “egyszerűbb” módszert javasolt a probléma megoldására. Az elemeket zárt tartályban dobálnák a gázokkal együtt, s véletlenszerűen következnének be a reakciók: “majd meglátjuk, mi történik, ha összezárjuk őket” alapon. Még soha senki nem próbálta meg ezt a kísérletet, hiszen tűz- és sugárzásveszélyes reakciók jöhetnek létre.

A bizarr “boszorkánykonyha” valószínűleg magas szén-dioxid-keletkezéssel járna. A nitrogén túl stabil ahhoz, hogy úgy maradjon, ahogy van. A nemesgázok pedig, ahogy azt már Tuckermann is kifejtette, nem reagálnának semmivel.

A fémek közül az arany és a platina tiszta formában maradna. Végül keletkezne egy termodinamikailag egyensúlyban lévő vegyület a maradék elemből, melléktermékként sóval és rozsdával.

A Frankenstein-molekula megalkotása csak elméletileg hangzik izgalmasan. A gyakorlatban – a fizikus Stanton szerint – roppant “unalmas”, veszélyes és értelmetlen vállakozás lenne.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk angolul a szupermolekula létrehozásáról (Popular Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.