Tudomány

Periódusos rendszer egyetlen molekulában

Létre lehet hozni a periódusos rendszer összes elemét tartalmazó extrém molekulát?
Kapcsolódó cikkek

A periódusos-rendszer elemeit csak elméletben kavarhatjuk össze. Mark Tuckermannak, a New York-i Egyetem kémikusának így is megragadta a képzeletét az ötlet.

Ha a hagyományos módszerrel, az elemek egyes atomjainak “összekeverésével” próbálkoznánk összehozni a szupermolekulát minden elem egyetlen atomjából lehetetlen vállalkozásba vágnánk “fejszénket”, “lombikunkat”.

“LEHETSÉGES” KÜLDETÉS: RÉSZECSKÉK ÜTKÖZTETÉSE

Elsősorban azért, mert az elemek tulajdonságai rendkívül különbözőek. Az oxigén nagyon reaktív, és ha ez áll legközelebb a hidrogénhez, a két elem azonnal hidroxidot alkotna. Ha a szén van a hidrogén mellett, akkor azonnal szén-monoxid keletkezik, a hidrogén még száz elemmel “jöhet össze” ily módon. S a hidrogén nem az egyetlen probléma. A nemesgázok például nem reagálnának semmivel. Tehát mindig kiesnének a periódusos rendszert összekavaró “üstből”.

Tuckermann számításai szerint részecskeütköztetéssel, a kvark-gluon plazma bevonásával lehetne létrehozni a “Frankensteini elemet”, de ehhez száztizennyolc nagy hadronütköztetőre lenne szükség.

ROBBANÓ “BOSZORKÁNYKONYHA”

John Stanton, a Texasi Egyetem Elméleti Kémikusa egy “egyszerűbb” módszert javasolt a probléma megoldására. Az elemeket zárt tartályban dobálnák a gázokkal együtt, s véletlenszerűen következnének be a reakciók: “majd meglátjuk, mi történik, ha összezárjuk őket” alapon. Még soha senki nem próbálta meg ezt a kísérletet, hiszen tűz- és sugárzásveszélyes reakciók jöhetnek létre.

A bizarr “boszorkánykonyha” valószínűleg magas szén-dioxid-keletkezéssel járna. A nitrogén túl stabil ahhoz, hogy úgy maradjon, ahogy van. A nemesgázok pedig, ahogy azt már Tuckermann is kifejtette, nem reagálnának semmivel.

A fémek közül az arany és a platina tiszta formában maradna. Végül keletkezne egy termodinamikailag egyensúlyban lévő vegyület a maradék elemből, melléktermékként sóval és rozsdával.

A Frankenstein-molekula megalkotása csak elméletileg hangzik izgalmasan. A gyakorlatban – a fizikus Stanton szerint – roppant “unalmas”, veszélyes és értelmetlen vállakozás lenne.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk angolul a szupermolekula létrehozásáról (Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik