Tudomány

A pajzsos Imre király halála (1204)

November 30. – A legenda szerint ezen a napon halt meg Imre király, aki folyamatosan testvérével, Andrással (Endrével) viaskodott.

Az európai mércével is számottevő eredményeket elérő – a bizánci befolyást csökkentő – III. Béla 1172 és 1196 közötti uralkodása után két fia Imre és András (Endre) küzdelmét jegyezhették fel a történetírók. A tét a magyar trón birtoklása volt.

Végül először Imre került a pozícióba. Érdekesség, hogy sem születése (édesanyja Chatillon Anna), sem halálának időpontja nem tisztázott, de az általános megegyezés ezt a napot említi halála időpontjául.

Még III. Béla uralkodása idején megkoronázták (1182-ben, Esztergomban), de semmifajta hatalmat nem kapott, egészen 1194-ig. Apja akkor rábízta Dalmácia és Horvátország kormányzását. Két év múlva halt meg III. Béla, és végrendeletében Imrére hagyta az országot. Ez volt a döntő momentum, mert már akkor hatalmi igényekkel lépett fel testvére, András, akire várakat és sok pénzt hagyott apja.

Béla azt szerette volna, ha András Jeruzsálem ellen indul, de ő a pénzt elherdálta, és bátyjára támadt. Le is győzte őt először 1197-ben (Macseknél), így került Dalmácia élére. Még a pápa is figyelmeztette, hogy helytelenül cselekszik, de ő berendezkedett Horvátországban, és elkezdett szervezkedni.

Imre elfogja öccsét, Andrást:

Hiába, mert Somogy megyében (Rádnál) már Imre győzött. 1200-ban a két testvér kibékült, és megegyeztek, együtt indulnak a Szentföldre, hiszen apjuk kívánsága volt a keresztes-hadjárat véghezvitele. Végül mégsem indult el a hadjárat, de Imre Szerbiát meghódította, sőt, egy ideig Bulgária uralkodójának is mondhatta magát.

1201-ben megszületett fia, a későbbi III. László, és felszólította Andrást, fogadja el őt majdani uralkodónak. Ez egyáltalán nem tetszett Andrásnak, aki ismét fegyvert fogott, de Imre börtönbe vetette. 1204 augusztusában megkoronázták Lászlót (még kisgyermek volt), de a pápa csak úgy járult ehhez hozzá, hogy Imre esküt tett a pápaság szentségére.

Imre érezte halálát, az ország irányítását László kiskorúságáig Andrásra bízta. Egerben temették el.

Uralkodásának, személyének érdekes elemei

– Egy Bernát nevű itáliai pap nevelte, rendszerető, békés ember volt.
– Önmagát Emericusnak nevezte.
– Feleségül II. Alfonz aragóniai király lányát, Konstancát vette.
– Fia, III. László ugyan négyévesen trónra került, de anyja Bécsbe menekítette. Ott egészen váratlanul, 1205-ben meghalt. II. András könnyen, a vártnál is könnyebben került a trónra.

Imre király volt az első, akinek függőpecsétjén felbukkant a mai magyar címer egyik alkotóeleme, a vörössel és ezüsttel vágott pajzs.

Az „árpádsávok” a legelterjedtebb történettudományi feltevés szerint ibériai mintát követnek: eszerint Imre király aragóniai feleségének függőleges osztású vörös-arany pajzsmezőjének magyar párjaként választotta a vízszintes vörös-ezüst sávokat.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

Imre király élete
Imre király öröksége
Imre történelmi szerepe
Egy kiváltságlevél Thota úrnő részére
Imre elfogja öccsét, Andrást

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik