Tudomány

Leváltja a lézert a szuperfoton?

Új technikát dolgoztak ki a koncentrált fény előállítására.

A Bonni Egyetem fizikusai Martin Weitz vezetésével “új dimenziót” nyitottak meg a szórt fény összegyűjtésére és koncentrálására.

Mindehhez a Bose-Einstein koncenzációra van szükség, amikor a fizikusoknak sikerül csapdába csalni az atomokat, s lehűteni azokat abszolút nulla fokra, így hozva őket a legalacsonyabb kvantumállapotba. Az abszolút nulla foknál jön létre a koncenzáció, melyet rövidítve BEC-nek neveznek. (A BEC-ért 2001-ben Nobel-díjat kapott Eric A. Cornell, Wolfgang Ketterle és Carl E. Wieman.)

Az úf fényforrás a fotonok Bose-Einstein koncenzációjával létrehozott szuper-fotonnal készül, mely riválisa lehetne a lézertechnikának. Ami igazán újdonság, hogy a kondenzált fényt nem hűtéssel hoznák létre, hanem a legalacsonyabb kvantumállapotba hozással szobahőmérsékleten. Ezt úgy érik el, hogy a napfényt speciális napelemeken gyűjtik össze, s összpontosítják azokat.

Az új eljárás áttörést hozhat a nanotechnológiában, az orvoslásban, a mikroelektronikában. A lézerrel korlátozottabb lehetőségek valósíthatók meg, mint az új fényforrással, hiszen szuperfotonnal sokkal finomabb és pontosabb sugárnyalábokat lehet “vetíteni”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Új fény – leváltja a lézert? (Világtudomány)

Cikk az szuperfotonról angolul (Popular Science)

Csordás András: A 2001. évi fizikai Nobel-díj (Természet Világa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik