Tudomány

Rézkori lakóház a szennyvíztisztító helyén

Kora rézkori lakóhely maradványaira bukkantak régészek azon a területen, ahová az uraiújfalui leendő szennyvíztisztítót építik.

A feltárás során két lakóház maradványa bontakozott ki. Egy kora rézkori lakóteleprészre bukkantunk: gerendavázas, cölöplyukas szerkezetű, felmenő falakkal épített, valószínűleg többszintes ház állhatott itt Krisztus előtt 2400 körül. Előkerültek a nagyméretű faoszlopok nyomai, amelyek a keresztfalak helyét jelzik – nyilatkozta a lapnak Mladoniczki Réka régész.

A két lakóház között fölleltek egy kelet-nyugat tájolású, a rézkorra jellemző, nem túl jó állapotú sírt is, benne csontmaradványokkal. A régész a méretekből arra következtet, hogy gyermeket vagy ifjút hantoltak el itt zsugorított testhelyzetben.

Mladoniczki Réka hozzátette: az agyagnyerő gödrökből rengeteg lelet került elő, köztük kovaalapanyag-maradvány, pengék, bütykökkel díszített kerámiák, különféle edények, csiszolt kőbaltatöredékek.

A leleteket már beszállították a Savaria Múzeumba, ahol megtisztítják, s azokat, amelyek viszonylag épek, restaurátorok veszik kezelésbe. A szakember szerint értékes régiségekre bukkantak, mert Vas megyében nem túl sok kora rézkori település ismert. A régészeti feltárást, amelyet a beruházó finanszíroz, várhatóan ezen a héten befejezik.

AJÁNLOTT LINKEK:

Savaria Múzeum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik