Tudomány

Nő a hő az északi tavakban

Átlagosan két Celsius-fokkal emelkedett a világ tavainak hőmérséklete a NASA vizsgálatai szerint az utóbbi negyed évszázadban.

A Föld 167 legnagyobb tavának felmérése azt mutatta, hogy a vizek hőmérséklete egy évtized alatt átlagosan 0,45 Celsius-fokkal emelkedett derül ki a NASA bolygókutató központja – Jet Propulsion Laboratory – tudósainak a Geophysical Research Letters című folyóiratban szerdán megjelent tanulmányából.

A hőmérsékletemelkedés egyes tavak esetében az évtizedenkénti egy fokot is meghaladó volt.

Az első ilyen jellegű műholdas felmérés szerint az északi félteke tavai gyorsabban melegednek, ez fokozottan érvényes a közepes és nagy tengerszint feletti magasságon fekvő vizekre.

Riasztó mértékben – 1985 óta négy fokkal – emelkedett többek közt az oroszországi Ladoga-tó hőmérséklete. Hasonlóan nagy léptékű – három fokos – az Egyesült Államokban, Kalifornia és Nevada államok határán fekvő Tahoe-tó hőmérsékletének emelkedése.

A VILÁG TAVAINAK HŐMÉRSÉKLETEMELKEDÉSE:

Az európai kontinens északi részén fekvő tavak hőmérséklete fokozottabb emelkedést mutattak, a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger térségében lévő vizeké viszont kisebb mértékben emelkedett.

A Kazahsztán keleti vidékén, Szibériában, Mongóliában és Kína északi részén fekvő tavak hőmérséklete is fokozottan melegedett.

Észak-Amerikában az Egyesült Államok délkeleti vidékén elterülő tavak a Nagy-tavak hőmérsékletemelkedését némileg felülmúló ütemben melegedtek. Ezzel szemben – derült ki a tanulmányból – visszafogottabb a trópusok és a déli félteke tavainak felmelegedése.

(A NASA a Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) és az Európai Űrügynökség – ESA – infravörös technológiáját használta. Az időjárási körülményekből adódó nehézségek kiküszöbölésére a méréseket kizárólag éjszaka végezték június és szeptember között az északi féltekén, illetve január és március között a délin.)

AJÁNLOTT LINKEK:

Összefoglaló a tavak melegedéséről (NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik