Tudomány

Megtalálták a félezredik idegen bolygót

Nem egészen húsz évvel az első Naprendszerünkön kívüli planéta felfedezése után a csillagászok megtalálták az ötszázadik exobolygót.
Kapcsolódó cikkek

Nem egészen húsz évvel az első Naprendszerünkön kívüli bolygó (exobolygó) felfedezése után a csillagászok megtalálták az ötszázadik ilyen planétát.

A felfedezést pénteken, november 19-én jelentették be, három nappal később pedig az exobolygók online katalógusa, a Paris-Meudon obszervatórium asztrobiológusa, Jean Schneider által vezetett Extrasolar Planets Encyclopaedia szerint a Naprendszeren kívüli planéták száma újabb kettővel gyarapodott.

Mint Jean Schneider rámutat, tulajdonképp nincs értelme valamilyen bolygót az ötszázadiknak kinevezni. A félezrediknek kikiáltott exobolygó a napokban felfedezett négy planéta egyike. Ezek mindegyike kisebb, mint a Jupiter, utóbbi tömegének 15-50 százalékát érik el. A Földhöz a legközelebbi bolygó 58 fényévnyire van, a legtávolabbi pedig 196 fényévnyire.

“Az ötszázadik exobolygó megtalálása bizonyos vonatkozásban egy mesterséges mérföldkő” – hangsúlyozta Jon Jenkins, a földönkívüli élet felderítésével foglalkozó kaliforniai SETI kutatója.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU), amely az égitestek és felszíni formáik egyöntetű, szabványos elnevezéseit garantálja, nem vezeti az exobolygók hivatalos listáját, a NASA PlanetQuest weboldalán pedig “csupán” 497 exobolygó szerepel.

A két adatbázis közötti különbség rávilágít az exobolygók észlelésével és igazolásával kapcsolatos bizonytalanságokra.

“Elmosódott a határvonal az igazolt és a nem igazolt bolygók között” – emelte ki Jean Schneider, aki, mint mondta, hezitált, hogy kinevezze-e valamelyiket az ötszázadik “idegen világnak”, ennek ugyanis nincs túl sok értelme. Mindazonáltal tekintélyes számú exobolygót fedeztünk fel, s ezeknek napról napra tovább gyarapodik a száma” – tette hozzá a francia asztrobiológus.


AJÁNLOTT LINKEK:

Exobolygó enciklopédia (Extrasolar Planets Encyclopaedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik