Tudomány

Bíró László, a golyóstoll feltalálójának halála (1985)

Buenos Aires, november 24. – Huszonöt évvel ezelőtt Argentínában halt meg az egyik leghíresebb magyar feltaláló, akinek neve az angol nyelv részét is képezi.

Ki gondolná, hogy a golyóstoll feltalálója fiatal korában hipnotizőr, autóversenyző, vámügyintéző, szobrász és grafológus is volt hosszabb-rövidebb ideig, az orvosi egyetemet viszont nem fejezte be. Pedig így történt az 1899. szeptember 29-én született Bíró László Józseffel. A fasiszta uralom miatt nem lehetett hazájában próféta, ellenben Argentínában születésének napja az argentin feltalálók ünnepének számít.

Nem tudjuk, hogy ha nem foglalkozott volna újságírással, akkor is feltalálta volna-e a golyóstollat, mindenesetre foglalkozott: a Hongrie-Magyarország-Hungary, majd az Előre című lapoknál. A Fészek klubban Molnár Ferenc, Heltai Jenő művésztársaságának kedvelt, bohém tagja volt.

Igazi polihisztor volt Bíró László József:

Írt önéletrajzi regényt is, ebben így vall a golyóstoll ötletének megszületéséről: „Gyakran nézegettem a rotációs hengerek egyenletes és gépies munkáját. Egy parányi hengerecskét képzeltem el, akkorát, amely egy írószerszámban alkalmazható, és amelynek az a lényege, hogy a festéket automatikusan felszedve működés közben nyomot hagy a papíron.”

Már 1931-ben, a BNV-n bemutatott egy változatot, de az első darabokkal még nem lehetett írni, akadoztak a golyók. Többen is fantáziát láttak a kísérleteiben, a Goy és Kovalszky cég anyagi támogatás mellett kötött Bíróval szerződést, náluk folytak a munkálatok. Meg is lett az eredménye. 1938. április 25-én töltőtoll, 1938 novemberében „pépes halmazállapotú tinta és hozzá tartozó töltőtoll” néven nyújtott be szabadalmat a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak, munkálatait segítette testvére, György is.

Hogyan készül manapság a golyóstoll?

Menekülés Magyarországról, a golyóstoll szabadalmának megszerzése

Az 1939-ben hozott magyarországi zsidótörvények miatt először Párizsba, majd Argentínába menekült családjával. A dél-amerikai ország köztársasági elnöke hívta az országba! 1943. június 10-én Buenos Airesben kapta meg a golyóstoll szabadalmát. Argentínában hatalmas tisztelet övezi az 1985. november 24-én elhunyt Bírót.

A dél-amerikai országban „eterpen”-nek nevezték el a tollat, az Eterpen Company nevű cég hozta kereskedelmi forgalomba. (A németek már 1939-ben “lenyúlták” a találmányt, és Exakt néven kezdték gyártani.)

Érdekesség, hogy az angol nyelvben a golyóstollat „biro”-nak, vagy „biro pennek” nevezik (Franciaországban biron-nak). A védett márkát 1949-ben jegyezték be, Franciaországban pedig Biró Crayon néven alapítottak gyárat, a toll márkája BIC lett.

Egy igazi hungarikum az író alkalmatosság:

Egyéb találmányok, újítások

Nem kell szégyenkeznie Bíró Lászlónak, sőt. Több mint 100 találmányra kapott szabadalmat. Automata sebességváltót tervezett (ebben segítette, hogy autóversenyzett is), valamint olyan mosógépet, amelynek működtetéséhez a konyhai tűzhely szolgáltatta az energiát.

Termikus berendezést, fertőtlenítő golyócskát, klinikai termográfot, sérthetetlen zárat, palackcímke-nyomtatót, függönytartót, ampullanyitót, nyomdai tükröt, dezodort, együtemű belső égésű motort tervezett. Emellett kidolgozott egy eljárást a fenolgyanták előállítására, az acélrudak ellenállásának növelésére, kutatásokat végzett a fehérjékkel összefüggésben.

Lenyűgöző eredményesség. 1940 után már kizárólag egyedül kísérletezett. (A Magyar Nemzeti Bank emlékérme kiadásával tisztelgett Bíró előtt.)

Egy fa alapú golyóstoll elkészítésének fázisai:

A golyóstoll hegye

A golyó általában lágy- vagy rozsdamentes acélból készül, átmérője körülbelül 1milliméter. Készülhet volfrám és szén ötvözetéből is. A golyó felületét néha érdesítik, hogy jobban tapadjon a felülethez, amelyre írnak. A tinta a betétből egy keskeny csövön keresztül jut el a golyó foglalatához. A golyó foglalatába vájt parányi barázdák biztosítják, hogy a tintaegyenletesen kerüljön a golyóra, így amikor a tollat végighúzzák a papíron, a golyó simán forog, és folyamatos vonalat húz.

Egy finom hegyű tollal több mint 3,5 kilométer hosszú írást lehet papírra vetni.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

A szabadalmi hivatal emlékoldala (mszh.hu)
Hogyan készül a golyóstoll hegye?
Bíró László József élete (industrianet.hu)
Bíró László munkássága (budpocketguide.com)
Feltalálóink (feltaláloink.hu)
A golyóstoll felépítése

Ajánlott videó

Olvasói sztorik