Tudomány

Vírusokat látó mikroszkóp

Administrator
Administrator

2010. 11. 23. 09:22

A vírusok felépítése olyan egyszerű, hogy nem is lehet egyértelműen az élőlények közé sorolni őket. A vírusok eddig a mikroszkópok számára túl kicsik voltak.
Korábban a témában:

A készülékkel a dortmundi Leibniz Intézet (ISAS) kutatói nyomon tudják követni, hogyan telepednek meg a vírusrészecskék egy felületen. Ezzel gyors, igen érzékeny módszert fejlesztettek ki a víruskoncentráció mérésére.

A vírusmikroszkóp ismert fizikai jelenségen alapul. Egy fémréteg szabad elektronjait kollektív rezgésre lehet bírni, ekkor plazmonnak hívjuk őket. A plazmonok úgynevezett másodlagos sugárzást bocsátanak ki, ha a fémréteghez részecskék kötődnek. Alexander Zybin lézerrel stimulálja a plazmonokat egy aranyrétegen, majd vírusokat tartalmazó folyadékot juttat rá.

Minden egyes kötődő részecske koncentrikus plazmonhullámokat gerjeszt, amelyeket egy detektor fog fel.

A készülék húsz képet készít másodpercenként, bár tíz felvételt egyben foglal össze. A megkötött részecskék a képernyőn világos foltként tűnnek fel szürke háttérben.

Egyelőre a foltokat még a kutatóknak kell megszámolniuk, de az új szoftver elkészültével Zybin szerint hamar el fog terjedni a módszer. Nemcsak gyorsabb, hanem jóval érzékenyebb is a víruskoncentrációt mérő hagyományos módszereknél. Egy milliliterenként tízezer vírust tartalmazó mintát a kutatók mintegy fél óra alatt értékelnek ki.

A standard módszerek egyike, az úgynevezett ELISA teszt ezzel szemben több órát vesz igénybe, és nem használható százezer vírus per milliliteres koncentráció alatt. Ilyen koncentrációk mérése az új technológiával csupán két-három percig tartana.

AJÁNLOTT LINKEK:

Vírus mikroszkóp (ISAS)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.