Tudomány

Tengeri szivacs az emlőrák ellen

Az USA-ban forgalomba kerülhet egy tegeri szivacsból készült új gyógyszer, amely jelentősen javítja az emlőrákban szenvedő nők túlélési esélyét.

Az amerikai statisztikák szerint a rosszindulatú daganatok okozta halálozás második helyén a nők körében az emlőrák áll. Az Amerikai Rákkutató Intézet számításai szerint idén előreláthatólag 207 090 nőnél fedezik fel ezt a rosszindulatú daganatot és 39 840 a betegség miatt hal meg.

A komplex gyógyszeres, besugárzásos és sebészeti kezelés jelentősen megváltoztatta az ilyen betegek életkilátásait, de betegek és orvosok egyaránt további eredményeket várnak. Japán kutatók fedezték fel az egyik tengeri szivacs, a Halichondria okadai testében azt a kémiai vegyületet, mely emberben is hatásosnak bizonyult: gátolta a rosszindulatú daganatos sejtek növekedését.

Az eribulin mesilát nevű anyagot sikerült szintetikusan is előállítani, és ez a most forgalomba kerülő injekció hatóanyaga. Az új kezelés használatának engedélye egyelőre csak olyan esetekre szól, ahol a kimutatott emlőrákot már kétféle gyógyszerrel kezelték, de a rosszindulatú folyamatot nem sikerült megállítani.

Az új készítmény hatását egy megfelelően ellenőrzött vizsgálatban tanulmányozták. Ezek a nők valamennyien a betegség késői szakában voltak: az emlőrák kétféle kezelés után is már áttéteket adott testük különböző részeibe. A kutatók itt csupán azt vizsgálhatták, hogy az új gyógyszer milyen mértékben tudja a betegek életét meghosszabbítani.

Ilyenkor a kutatók az új, reményt keltő gyógyszer hatását soha nem hatóanyagot egyáltalán nem tartalmazó, placébó készítményhez hasonlítják, hanem a kontroll csoport tagjait a kezelőorvos által kiválasztott, eddigi legjobb szerrel kezelik.

A súlyos betegek életét az új készítmény sem tudta megmenteni, de azok lényegesen tovább éltek, mint akik az eddigi legjobb terápiát kapták, több idejük volt elrendezni mindazt, amit még fontosnak éreztek. “Ez az új kezelési módszer egyértelműen megnyújtja a túlélést, és ez lényeges lehetőséget jelent a betegek számára” – összegezte Richard Pazdur, az élelmiszerek és gyógyszerek engedélyezésével-ellenőrzésével foglalkozó hivatal, az FDA Onkológiai Központjának igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik