Tudomány

A gép, mely meglátta a “halál istenét”

Közel százéves az az ősszámítógép, amellyel felfedezték a Plútót.

1930-ban, feburár 18-án Clyde Tombaugh azonosította először a Plútót, a Lowell obszervatóriumban. Az éigtestet gyorsan kikiáltották a Naprendszer kilencedik bolygójának, mely címet egészen 2006. augusztus 24-ig őrizte, amikor is törpebolygóvá minősítették.

Kevesen tudják, hogy az égitestet egy svájci ősszámítógéppel fedezték föl, mely jelenleg az arizonai Flagstaffban porosodik a Lowell obszervatórium padlásán. Az 1880-as években már gyanítani kezdték a Plútó létezését. Kezdetben még X-bolygónak hívták. Percival Lowell 1902-ben közölte elképzelését arról, hogy a lehet bolygó Neptunuszon is túl.

A GÉP GYŐZELME

Obszervatóriumában 1905-től kezdve egy évtizeden át kereste az X-bolygót kézi számításokkal. 1915-ben egy értekezésben foglalta össze sikertelen kutatásait. 1916-ban bekövetkezett halála után leállították a Plútó keresését.

1929-ben álltak neki újra az X-bolygó felderítésének, ezúttal egy ősszámítógéppel. Lowell utóda Vesto Malvin Slipher jelentette be a bolygó létezését. Meglepő, hogy a bolygót majdnem ott találták meg, ahova Lowell számításai is mutattak (Lowell csak 6 fokot tévedett). Tehát egy ember számításai majdnem megközelítették a gépét, mégis a csatából a számítógép került ki győztesen.

Az azóta lefokozott bolygót a római alvilág istenéről nevezték el Plútónak, utalva ezzel arra, hogy a bolygót a neves csillagász halála utána találták meg. Csillagászati jele egyben Percival Lowell monogramját a PL-t is tartalmazza.

AJÁNLOTT LINKEK:

Fénykép a híres számítógépről (Gizmodo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik