Tudomány

Monet-val megszületik az impresszionizmus (1846)

Párizs, november 14. – A történelem egyik legismertebb festője ezen a napon született a francia fővárosban.

Ha impresszionizmus, akkor Claude Oscar Monet. Nem ismerünk felméréseket arra vonatkozóan, hogy a stílus hallatán kinek ki jut eszébe, de az biztos, hogy Monet előkelő helyen szerepelne a végső listán. Már csak azért is, mert a stílusirányzatnak ő az egyik megteremtője. A felkelő Nap című képe az egyik legismertebb alkotás a művészettörténetben.

Talán az is szerepet játszott művészi pályára kerülésében, hogy a családja Claude 5 éves korában Le Havre-ba költözött (anyja énekesnő volt, apja egy élelmiszerboltot vezetett). Már 1851-ben művészi iskolába került, a szénrajzait pedig eladta. A plen air technikát Boudintől tanulta, ő volt első mentora.

Amikor 16 éves volt, visszaköltözött Párizsba nagynénjéhez, mert anyja meghalt. Ott aztán a Louvre-ba járt festményeket másolni, és találkozott Manet-val (akivel sokan összekeverik nevük hasonlósága miatt), Pisarróval, Renoir-ral, Sisleyvel.

Monet élete, egy fiatal hölgy narrációja segítségével:

Közösen kezdtek dolgozni, és ki is fejlesztettek egy új stílust, amely a fényhatásokat egészen másképpen mutatta be a képeken, mint addig. Az impresszionizmus megalapítóiról beszélünk.

Egy Camille Doncieux nevű hölgy nagy szerepet játszott életében. Modellt állt neki, az így készülő Camille és A zöldruhás nő a párizsi Salonba is elkerült, mellesleg a hölgy a felesége lett. Fiuk, Jean 1868-ban született (második gyerekük, Michel 10 év múlva jött világra).

Ebben az évben Monet öngyilkosságot kísérelt meg, mert anyagi nehézségek gyötörték. Beleugrott a Szajnába, de végül kimentették. A porosz-francia háború elől Angliába menekült (Algériában már volt katona 1861-ben, de tífuszt kapott), majd Hollandiában dolgozott.

1871-ban Argenteuilben lakott, több neves festményét itt festett meg. 1872-ben például az Impresszió, a felkelő Nap című remekművét, amely az impresszionizmus jelképévé is vált – a kép Le Havre városrészét ábrázolja. A stílus a címéről kapta a nevét Louis Leroy jóvoltából.

Egy életpálya képei – eredeti felvételek:

Ernest Hoschede volt a másik, életében jelentős szerepet játszó idegen. Egy művészetpártoló belga mecénásról van szó, aki befogadta Monet és feleségét. Camille azonban 1879-ben meghalt, majd pár évvel később Ernest is. Monet és Ernest felesége, Alice, aki a gyerekek felnevelését is vállalta, 1892-ben összeházasodtak.

Akkor már Givernyben laktak, ahol Monet saját hatalmas kertet épített. Ott alkotott. Sorozatokat festett (pl. Kazlak, Vízililiomok, Parlament), amelyekben a fényhatásokat és az időjárási változásokat festette le.

Még életében vesztette el második feleségét és Jean fiát is. Ő 1926. december 6-án halt meg, amikor már sok betegség gyötörte.

Az egyik kép, amely a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdona (Port of Trouville):

Művészete

Nem a térbeli hatását akarta ábrázolni a képeken, hanem a fénye megtörését. Sokan az impresszionista stílus mellett absztraktnak tartották festményeit.

Egy-egy szimbólum megalkotásakor az addig megszokott kliséket adta fel. A vonatok által gerjesztett füst például szerinte az elmúlás szimbóluma. A pillanatnyi színhatások megragadása foglalkoztatta, az atmoszféra változásait festette meg sorozatain különböző napszakokban.

Egy másik kép, amely a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdona (Almafák):

Művei több tízmillió dollárért cserélnek gazdát a műkereskedők és a múzeumok között. Három alkotása a budapesti Szépművészeti Múzeumban található.

Néhány példa: 2008-ban a Tavirózsák sorozat egy alkotása a Christie’s aukciós ház árverésén 36 és fél millió fontért kelt el; A Nimfák című festménye – szintén ebben a sorozatban – 71 millió dollárért cserélt gazdát.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

Teljes életrajz Monet-ról (monetalia.com)
Claude Monet életpályája (Wikipedia)
Monet képei (telesubketiv.at)
Egy blog a képzőművészetről
Monet életútja (mootnotes.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik