Tudomány

Rejtélyes űrbuborékok, Kinect-őrület, miniősrobbanás [Hírösszefoglaló – Tech-Tud]

45. hét a Tech-Tudban.

Kijött az év legjobban várt újítása az XBox 360 játékkonzolhoz készített: Kinect, mely forradalmasítja a mozgásérzékelést.

Bármilyen eszköz kézben tartása vagy felszerelése nélkül a képernyő előtt való mozgással lehet vele irányítani a számítógépes játékok szereplőit. Egy hekker a Kinectből máris egy új multitouch érzékelőrendszert hozott létre. Frissítések történtek az Apple szoftverein. Gyógyít a Tetris, és végre lehet lájkolni a síron túl.

A Nagy hadronütköztetőben miniősrobbanásokat szimulálnak ólom-ionok ütköztetésével.

A kísérlet során tízbillió Celsius-fokon izzó tűzgolyók keringnek a Nagy hadronütköztetőben. A kísérlet során forró, sűrű “leves” jön létre kvarkokból és gluonokból, a protonok és a neutronok építőköveiből. Emberi aggyal szinte felfoghatatlan az a Nap középpontjában lévő hőmérsékletnél egymilliószor magasabb hő, melyet létrehoznak az LHC-ban.

A hét legnagyobb szenzációja titokzatos gammabuborékok kialakulása a Tejút közepén.

Hasonló jelenséget a tudósik már érzékeltek más galaxisban. A mi galaxisunkon belül azonban nem. Valószínűleg egy feketelyuk anyagkilövellése okozhatta a lenyűgöző jelenséget. A csillagászok új nevet keresnek az objektumnak.

Bemutattunk egy emberi csodát, az egymás gondolataiba látó amerikai sziámi ikerpárt.

Az ötéves gyermekek az agykérgüknél nőttek össze. Az idegek összekapcsolódása miatt előre ismerik egymás döntéseit, látják, amit a másik lát. Egészségesek és boldogok. A tudósok pedig keresik különleges képességük magyarázatát.

A héten titokzatos módon kilőtt kaliforniai rakétáról lelepleződött, hogy csak egy egyszerű kondenzcsík.

Megtudtuk, hogyan “zümmöghetnek” a csillagok. Megtalálták a legősibb dinóembriókat. Húsz év múlva luxuscikk válhat a csokoládéból. A NASA vasutat tervez a világűrbe, és eladó a világ egyik legkülönlegesebb könyve: a Grál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik