Tudomány

Gének határozzák meg a leukémiát

Egyetlen génmutáció megléte vagy hiánya alapján lehet prognosztizálni a fehérvérűség kimenetelét.

A St. Louis-i Washington Egyetem kutatói egy AML-ben elhunyt beteg teljes genomját – örökítő információját – határozták meg. Az így nyert adatokat háromszáz más beteg mintájával egybevetve megtalálták a mutációt egyetlen, a DNS – citozin-5 – metiltranszferáz elnevezésű génben (DNMT3A).

A vizsgált páciensek harmadánál fedezték fel a terápia hatástalanságáért felelős génmutációt: esetükben a betegség kimenetelét “bizonytalanként” prognosztizálták, vagy “középsúlyos rizikóként” jelölték meg.

Az adott génvariációval rendelkező betegek esetében átlagosan 1 év a túlélési idő, míg azoknál a pácienseknél, akiknél nem mutatható ki a mutáció, 3,5 év.

“A DNMT3A mutációval rendelkező betegeknél nagyon agresszív terápiát kell folytatni, akár csontvelő-átültetéssel lenne célszerű kezdeni, vagy intenzívebb kemoterápiát végezni” – emelte ki Richard Wilson, a Washington Egyetem genomikai központjának a kutatója.

Mint Timothy Ley hematológus, a tanulmány vezető szerzője rámutatott, az akut myeloid leukémiában szenvedő betegek fele standard kemoterápiában részesül, ami a legújabb kutatások fényében nem a legjobb választás.

“Eddig nem volt megbízható módszerünk, hogy kiderítsük, miként reagálnak a betegek a standard kezelésre. A DNMT3A génmutáció azonban túltesz minden eddigi eljáráson a közepes rizikójú AML kedvezőtlen kimenetelének megjóslását illetően” – mutatott rá Ley.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a felfedezés révén hatékonyabb új gyógyszerek fejleszthetők ki.

Ajánlott videó