Tudomány

Öveges professzor első születésnapja (1895)

Páka, november 10. – Egy Zala megyei kis közösség még nem is sejti, hogy egy ország kedvence született meg Pákán.

„Megszállottja vagyok annak, hogy másoknak örömet okozzak, szellemi örömöt.” Ez volt egyfajta ars poeticája a Magyar Televízióban az 50-es évek végétől szereplő fizikusnak, Öveges Józsefnek.

Stílusa, egyedülálló előadásmódja miatt sokan szerették, azoknak a pedagógusoknak a körébe tartozott, akik azt is megértették – hovatovább megszerettették – a hallgatósággal, amelyhez annak semmi köze nem volt, érdeklődésről nem is beszélve.

A sorok írója az ő televíziós tündöklése idején még nem élt, vigasztalja azonban az a tény, hogy emlékét őrzi több weboldal és egy DVD-sorozat is.

Öveges professzor magáról:

Öveges családja 200 éve tanítóskodott, így nem volt meglepő, hogy ő is erre a pályára lépett. Először Győrben, majd a kecskeméti piaristáknál tanult, 1912-ben be is lépett a piarista rendbe. 1919-ben matematika-fizika szakos tanárként végzett a budapesti egyetemen, majd egy év múlva pappá szentelték. Ezután a piaristák gimnáziumaiban tanított Szegeden, Tatán, Vácott és Budapesten.

1946-ban szakított a renddel, majd a Közgázon tanított fizikát. 1948-tól 1955-ös nyugdíjazásáig a Pedagógiai Főiskola tanszékvezető tanáraként dolgozott.

Az 50-es évektől először cikkeket, könyveket írt, később a rádióban szerepelt, majd a Magyar Televízió megszületése után ott alkalmazta az új típusú ismeretterjesztést. (1946-tól írója, majd szerkesztője volt az Élet és Tudomány című folyóiratnak.)

Öveges József otthonában, 1956-ban:

Már 1948-ban Kossuth-díjat kapott a fizikai kísérleti eszközök olcsó előállításáért, emellett több elismerésben részesült, 1964-ben például Tata díszpolgára lett.

Kísérleteket végzett a képernyőn, többet a nézők egyszerre végezhettek vele, akár egy konyhaasztalon. Manapság már nem találkozhatunk ilyen produkciókkal, hacsak nem néhány jóssal, akik arra kérnek minket, készítsünk ki egy papírpénzt a konyhaasztalra, amit aztán majd ők jól feltöltenek reggelre energiával (ha már fizika). Változnak az idők…

Öveges József szervezte Magyarország első interaktív bemutatóit: ezeket jelenség-bemutatónak nevezte, az érdeklődők együtt kísérletezhettek vele és a pedagógusokkal.

Másodjára 1957-ben született meg, amikor már a Magyar Televízió megnyitó műsorában is szerepet kapott fél óra erejéig. Tizenkét évig mutatta be a fizika legérdekesebb jelenségeit egyszerű, érthető nyelven a képernyőn keresztül.

Öveges és Heki emlékrapvideó:

Havi műsorával a televízió egyik kedvence lett, tizenegy évig vezette a 100 kérdés – 100 felelet című műsort (135 adást élt meg a produkció.). A Magyar Rádióban 256 előadást tartott. Több mint 30 évig volt elnökségi tagja a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak.

1995-ben CD-n jelent meg két könyve, ma már DVD-sorozat is kapható kísérleteiről, az Iskolatévé adásairól.

1979. szeptember 4-én halt meg Budapesten, éppen egy kísérlet közben. Péren, általános iskoláját róla nevezték el, de több intézmény is a nevét viseli, valamint egy emlékverseny is.

A Nemzetközi Csillagászati Unió a 67308-as sorszámú kisbolygót Övegesnek nevezte el tiszteletére, de a Csodák palotájában is az egyik terem Öveges Józsefnek állít emléket.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

Az Iskolatévé honlapja (Iskolateve.hu)
Öveges József élete (Wikipédia)
Emléket állítanak Öveges Józsefnek (Népszabadság)
Mindenki Iskolája a Magyar Televízióban (youtube)
Öveges József (Mult-kor.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik