Tudomány

Aki meglátta a halált

Tegnap ünnepelték Röntgen első sikeres kísérletének 115 éves évfordulóját.

Kevesen tudják, hogy az első röntgenfotó az első kísérletek után nem sokkal már elkészült. Pontosan 1895. december 22-én. Wilhelm Röntgen feleségének, Anne Berthe Röntgennek bal kézfejét ábrázolja. Röntgen feleségének jeggyűrűje jól kivehető a fotográfián, melyet Ludwig Zehnder professzor tett először közzé 1896. január elsején. Jelenleg a NASA tulajdona.

Amikor Anne először pillantotta meg csontváz kézfejét így szólt: “Megláttam a halálomat.”

1901-ben Röntgent fizikai Nobel-díjjal tüntették ki, és így írt róla a korabeli magyar sajtó:

“A test üregeinek Röntgen-sugarakkal való átvilágításából tehát kitünt, hogy a kapott képekből a fiziológiai működést, valamint betegeken a betegség mibenlétét, okát illetőleg következtetést lehet vonni. És így e sugarak felhasználásával nemcsak az eddigi vizsgálati módokkal elért ismeretek erősíthetők meg, hanem felismerhetők olyan változások is, melyeket eddigelé kideríteni nem sikerült.” (1901. Huszadik Század)

A röntgenképeket azóta is e céllal használják az orvoslásban. Azonban a XIX. század végén még igen szórakoztatónak értékelték a test szöveteit áttetszővé tévő röntgenképeket. G. A. Smith 1897-ben készül trükkfilmjében ezt parodizálja ki:

AJÁNLOTT LINKEK:

Wilhelm Conrad Röntgen – angol (Wikipedia)

A Röntgen-sugarak a fiziológiában (Huszadik Század)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik