Tudomány

Kína űrállomást épít 2020-ra

Hivatalosan is megkezdődtek a kínai űrállomás építési munkálatai: az ember irányította, "viszonylag nagy" állomás a tervek szerint 2020-ra fog elkészülni.

Az űrlaboratórium első modulját még 2016 előtt szeretné fellőni Kína. Építésekor az űrhajósok életkörülményeit nagymértékben javító áttörő megoldásokra és újszerű kutatási technológiákra helyezik a hangsúlyt. Egy másik kutatómodult és a központi egységet 2020 környékén állítják majd Föld körüli pályára, és az űrben keringve fejlesztik majd ember irányította űrállomássá.

Kína eddig két, legénységet is szállító űrhajót juttatott fel az űrbe: a Sencson-5-öt 2003-ban és a Sencson-6-ot 2006-ban. Ez volt az űrhajósprogram első lépcsője, a második etap, a Tienkung-1 és a Sencson-8 fellövésének előkészítése jelenleg is folyik, és 2011 első felében valósul meg várhatóan. Ez a két egység az ország első űrkikötője lesz, ami kulcsfontosságú a 2020-ra tervezett űrállomás szempontjából.

Tienkung-1-et, avagy Mennyei Palotát később szeretnék szintén emberi vezérlésűvé alakítani, miután végrehajtott pár próbadokkolást a Sencsou-8, a Sencsou-9 és a Sencsou-10 űrhajókkal, amelyekből legalább kettő 2-3 fős legénységet is visz majd a fedélzetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik